ТАЈНА МИСИЈА КРАЉА ЧАРЛСА ТРЕЋЕГ НАД БРИТАНИЈОМ ДОК ЈЕ БИО ПИЛОТ СТРАТЕШКОГ БОМБАРДЕРА: Из бомбардера увежбавао бацање нукеларне бомбе!

Британски краљ Чарлас Трећи од кад се оженио сад већ покојном принцезом Дајаном, а касније запловио у нови брак са својом младалачком љубави некада војвоткињом од Кронвела, а сад краљицом Камилом Паркер Боулз пленио је пажњу медија. Запараво читав његов живот је и даље под лупом медија, а 2021 је испливала и једна, па могло ни се рећи и доста добро чувана тајна из периода Хладног рата.

Наиме, британски престолонаследник је био обучаван да баци нуклеарну бомбу на своје краљевство! Неко би рекао, да је у питању неслана шала или још једно у низу таблоидних прича о краљевској породици. Међутим, по оном народоном где има дима има и ватре.


Ова прича, односила се на крај 1960-тих и почетком 1970-тих. Разлог активације такозваног британског “Судњег дана” леежао је у чињеници да је 21. августа 1968. тадашњи Совјетски Савез извршио инвазију на Чехословачку у оквиру операције “Дунав” сузбијања непослушног чехословачког руководства на челу са премијером Александром Дубчеком. Доктрина “Ограниченог суверенитета”, које је ласнирао тадашњи совјетски лидер Леонид Брежњев.

Foto: Shutterstock

Ова прича у којој принц Чарлс игра главну улогу одиграла се три година касније и то 27. јула 1971. Наиме, јулске ноћи посада британског бомбардера АВРО Вулкан имала је специјални задатак, да узлети са нукеларном бомбом унутар утробе летелице. Посади се прикључио и један специјални члан. Он је дефинисан био сам под псеудонимом “Златни орао”

Авион је у поптуној радијској тишини узлетео са једног од војних аеродрома. “Златни орао” је био нико други него принц од Велса, престолонаследник трона и најстарији син британске краљице Елизабете ИИ. Чарлс тада двадесетдвогодишњак, био је страствени пилот, који је тад добио своја прва крила Краљевског ратног ваздухопловства РАФ, са чиме је уједно постао и први члан краљевске породице које је постао пилот. Касније су га следили његови синови принчеви Хари и Вилијам, али као пилоти хеликоптера.

Бомбардер Авро Вулкан налазио се у тросатној мисији над небом Британије . Тад је изведена била и симулација детонирања нуклеарне бомбе над његовим краљевство.

Међутим, није била то никаква тајна операција, већ закључење четворомесечне обуке младог поручника принца од Велса.

Хвала Богу, да је у питању била само вежба, да је заиста морао да на своје краљевство баци атомску бомбу у случају крајње нужде осим поданика страдао би и он заједно са целом посадом.

Много деценија касније испливала је и слика млађахног Чарлса који се пење уз мердевине у кабину моћног бомбардера, кога је прославио Фокландски рат далеке 1982. године, када су британици извели акцију бомбардовања аеродрома Порт Стенли.

Поменута слика како наводи горе поменути британски медији начињена је била у бази РАФ у Вадингтону, у Линкоширу и то неколико недеља пре него што је упознао Камилу Шанд, која је много деценија касније постала његова законита супруга.

Foto: Shutterstock

Оно што је познато о овој операцији бомбардер у коме је летео принц Чарлс одлетео је према Шкотској, а онда се са велике висине спустио на 500 стопа док се приближавао мети у Стафордширу. Чарлс је седео на месту копилота.

О томе свој суд дао је и вођа ескадриле Мартин Витерс, сада већ пензионисани седамдесетпетогодишњи пилот бомбардера Авро Вулкан.

„Наша улога је била да покренемо нуклеарне нападе на Совјетски Савез и ми смо то стално вежбали . Ја сам требао бити копилот, али је принц Чарлс заузео моје место у авиону, тако да заправо ја нисам био у њему, али знам да је он провео значајни део мисије у авиону”, рекао је Витерс

Грејем Хит, који је био члан посаде британског бомбардера изјавио је да је “принц Чарлс вежбу прошао сјајно”.

“Полетање је прошло без проблема. Импресиониран сам био како је комплетну процедуру одрадио, рекао је он

„Био сам копилот; Нажалост, принц Чарлс је заузео моје место у авиону, тако да ја заправо нисам био у њему, али знам да је он сам провео значајан део мисије.

Према члану посаде Грејему Хиту, принц Чарлс је „прошао вежбу сјајно“.

„Сећам се да сам, пре скоро педесет година, био на паради за своју диплому кад сам постао пилот, овде у РАФ Кронвелу, 1971. године“, рекао је принц Чарлс, сада већ маршал Краљевског ваздухопловства, новим дипломцима РАФ-а прошле 2020. године.

„Веровали или не, у то време сам био члан првог дипломског курса.

Мој отац је био инспектор, и то је био тренутак поноса за мене након свог тешког рада који сам уложио да бих заслужио своја прва авијатичарска крила”, рекао је Чарлс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *