25 ГОДИНА ОД ОПЕРАЦИЈЕ РАЧАК: КАКО ЈЕ МЕДИЈСКА ЛАЖ ВИЛИЈЕМА ВОКЕРА УТАБАЛА ПУТ У РАТ

Тог 15. јануара 1999. пре 25 година МУП Србије извео је чисту антитерористичку операцију “Рачак” у којој је разбијена терористичка група која је касније послужила Верифкционој мисији ОЕБС-а да утаба пут за НАТО војну ахресију на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Док је са стране МУП Србије то била брилијантно изведена антитерористичка операција, са друге стране за Запад је то била брилијантна политички и медијски подржана превара о наводном масакру “цивила” коју су подржали шеф Верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер, САД и НАТО пакта.

Село Рачак налази се подно Језерске планине недалеко од Штимља. Бројачно је било велико чинило га је око 300 кућа. Оперативни подаци спрских снага безебдности указивали су да је у селу формиран терористички штаб 126. бригаде ОВК која је била одговорна за смрт шесторице припадника МУП-а Србије.

Такође и околна села: Петрово, Лужак и Ранце су били под контролом трерориста. У Рачку осим неколико старијих особа није било цивила.

Полиција уз ватрену подршку Војску Југославије одлучила је да разбије ову терористичку групу и деблокира 4 села. О плану да се изврши операцију у складу са Споразумом Милошевић-Холбрук обавештена је и Верификациона мисија ОЕБС-а.

Акција је најављена да ће почети тачно у осам сати ујутро.

План акције “Рачак” предвиђао је ангажовање око стотињак припадника Посебних јединица полиције ПЈП. Циљ је био да се село опколи и заузме положаје изнад села, а онда да остатак полиције крене према селу. Циљ је био да се заузме положај изнад села. Терористи ОВК су ископали ровове на брдима према Језерској планини.

Ровови су биле међусобно повезани. Удаљеност између прве и друге линије је био 200 метара. Од тешког наоружања имали су пушкомитраљезе калибра 7,62 мм и тешке митраљезе калибра 12,7мм и ручне ракетне бацаче.

Први део операције Рачак почео је тачно у поноћ 15. јануара. Циљ прве фазе операције био је заузимање ровова и опкољавање самог села. Прва фатза операције трајала је четири сата пробијања и пређених 5 км у највећој тишини како би се извео изненадни препад на ровове у којима су били терористи.

Иза њих ишла је друга група која је покривала остале ровове и на крају трећа група припадника ПЈП ушли су у ровове изнад самог села. Тада је уочен био и први терориста који је ликвидиран. Тада је ликвидиран и други терориста. У рано јутро полиција је кренула у акцију, а терористи нису ни знали да су били у обручу. Чак терористима у рововима није дошла ни смена. Почела је операција Рачак.

Када су у селу приметили полицијска возила, дата је била узбуна и они су кренули ка рововима у којима је била српска полиција. Када су терости пришли на даљину од 50 до 100 м полицајци отварају ватру. Паралелно у оба села Петрово и Лужак такође је покренута операција разбијања терориста, како се не би помогло терористима у Рачку.

Обруч око села се све више стезао . Обрачун полиције и терориста трајао је скоро до сумрака, када су полицајци ушли у село. Терористи су били уништени, оружје заплењено.

Међутим, наредног јутра 16. јануара велики број терориста кренуо је из Будакова према Рачку. Отварају жестоку ватру, али полиција због неповољног положаја напушта Рачак и долазе према Урошевцу.

То је био повод за велику обману са којом је трасиран пут за манипулацију и отоворен пут за рат.

Тада је најпре пошто камерама није одговарало да се виде мртви терористи многи убијени се пресвлаче у цивилну одећу, уклања се оружје. Стижу ТВ екипе и новинари. Вок стоји поред убијених и отворено говори о масакру.

Савезној Републици Југославији је било пресуђено. Свет је захваљујући манипулацији поверовао да се ради о манипулацији и масакру цивила.

Пар година касније превара је била разоткривена, па и сама Хелена Ранта вођа финских патолога је оптужила била Вокера за манипулацију, али је и она променила мишљење.

Због случаја Рачка Вилијем Вокер је 18. јануара проглашен Персоном нон грата и морао је да напусти територију СРЈ у року од 48 сати…

Пут ка рату је био утабан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *