ИНДИЈСКА МОРНАРИЦА ОБЈАВИЛА ПЛАНОВЕ ЗА НАБАВКУ ЈОШ ЈЕДНОГ НОСАЧА АВИОНА КЛАСЕ VIKRANT

принтскрин јутјуб

Индија не намерава да се задовољи са два носача авиона; поморске амбиције и претње потенцијалних противника захтевају повећање броја бродова који носе авионе у флоти. С тим у вези, команда индијске морнарице је званично затражила од владе да издвоји средства за трећи носач авиона, пише Times of India.

Према индијском часопосу, индијска морнарица је предложила постављање трећег носача авиона на основу модернизованог дизајна носача авиона Vikrant, који је направљен у сопственој режији. Очекује се да ће кобилица и изградња брода бити обављена у Cochin Shipyard Limited у Кочију, где је изграђен први индијски носач авиона INS Vikrant. Према изворима у индијском Министарству одбране, нови носач авиона депласмана од 45 хиљада тона биће побољшана верзија INS Vikrant.

Индијска ратна морнарица данас има два носача авиона – INS Vikramaditya, преуређену из совјетске крстарице-носаче авиона пројекат 11434 Адмирал Горшков, и INS Vikrant, коју су направили сами Индијци. О плановима за полагање трећег носача авиона у Индији се већ дуго прича, али до предлога полагања нико није дошао.

Ваздухопловни винг укључује руске ловце МиГ-29К/КУБ, руске хеликоптере Ка-31 и америчке MH-60R. У перспективи је могућа замена руских авиона са индијским ловцем Tejas и француским Rafale M.