ХАМАСОВА ЛЕКЦИЈА ИЗ АСИМЕТРИЧНОГ РАТА: КАКО ОНЕСПОСОБИТИ МЕРКАВУ! НЕНАУЧЕНЕ ЛЕКЦИЈЕ ДРУГОГ ЛИБАНСКОГ РАТА ВИДЕО

Фото: ИДФ

ТВ Фронт/Андреј Млакар

Да ли војна интервенција у Гази показује да израелска војска није научила неке лекције из Другог либанског рата. Опет се понавља исто први пут то је била трагедија, а сада је трагедија зачињена фарсом.

Хамас је успео упркос тоталној блокади да објави снимак лекције из асиметричног рата у коме се види како борци Хамаса искачу из тунела маскирани прикрадају су воду тенкова Меракава и на један од њих постављају противоклопну гранату на тело поред куполе док је тенк у режиму рада и удаљава се а затим са безбедне даљине лансира противоклопну ракету.

На снимку се види експлозија.

Међутим, оно што је занимљиво у овој причи јесте да је то један од начина да се начини штета упрко систему актвине заштите „Трофи“, а како?

Па, одговор је једноставан наиме близу куполе у зони где се налази систем трофи постави се ракета у особвм случају Јасин калибра 105 мм и сада посотоје две опције шта се догодило:

Прва, која се намеће јесте да се борци приближе тенку, поставе гранату и удаље и онда у том тренутку рада система „Трофи“преознаје пројектил и смер лета и онда приликом активације иазива експлозију постављене гранате на тенку и оне које долази. Због реактивног ламинатног оклопа нек није уништен, али су присутна већа оштећења на куполи.

Према другој верзији посада тенка Мераква се натера да истроши све патроне и сачека се тренутак да тенк стане, а онда прилазе борци Хамаса постављају ракету на тело поред задњег дела куполе и онда са безебдне даљине друга екипа лансира према том делу ракету.

Оно што је још већи проблем јесте што тенкови меракаве верзије Мк4 имају постављене камере за осматрање кружно 360 степени зоне око тенка. То је оно што буди највећу сумњу да скоро 90 посто оштећења на самом тенку долази из лоше обучених или демотивисаних посада.