ГРУПА Г-7 ПОСЛЕ САМИТА НАТО ОБЈАВИЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ О УКРАЈИНИ

Фото: Принтскрин Јутјуб

ТВ ФРОНТ/РИА.РУ

Група Г7 је објавила заједничку декларацију о Украјини, на последњем дану самита НАТО пакта.

„Ми, лидери земаља Г7, поново потврђујемо нашу непоколебљиву приврженост стратешком циљу безбедне, независне, демократске и слободне Украјине. Поново потврђујемо да је безбедност Украјине саставни део безбедности Евроатлантски регион“, наводи се у докуменТУ.

Главне тачке декларације:

Земље Г7 ће подржавати Украјину колико год буде потребно.

Руска имовина ће остати замрзнута све док Кијеву не буде исплаћена „компензација“ .

Г7 сматра да је оружје дугог домета за Украјину један од приоритета у снабдевању.

Обавезе Г7 укључују обезбеђивање одрживих снага за одбрану Украјине и одвраћање могуће руске „агресије“ у будућности.

Земље Г7 и Кијев ће размењивати обавештајне податке.

Документ пружа подршку даљем развоју украјинске одбрамбене индустрије.

Обавезе Г7 укључују обуку и вежбе за Оружане снаге .

Друге земље могу да се придруже декларацији Г7 у било ком тренутку.

Заузврат, Кијев се обавезао да ће дати „позитиван допринос“ безбедности својих савезника и да ће обезбедити транспарентно извештавање о помоћи која му је пружена. Осим тога, украјинска страна је обећала да ће наставити реформу органа за спровођење закона, правосуђа, корпоративног управљања, привреде, сектора безбедности и јавне управе, као и борбу против корупције.

Осим тога, декларација се односи на посвећеност Кијева модернизацији одбрамбене индустрије, укључујући јачање демократске цивилне контроле над Оружаним снагама.

Како је данас истакао портпарол руског председника Дмитриј Песков , Москва има негативан став према питању давања безбедносних гаранција Украјини. Он је напоменуо да би ова одлука могла бити бременита „веома, веома негативним последицама на средњи, дуги, па и краткорочни рок“.

Кремљ је такође нагласио да помно прате преговоре између НАТО-а и Украјине. Како подсећају у Москви, управо је оријентација кијевског режима ка придруживању алијанси постала један од разлога за почетак војне операције.