ЕКСПЕРТИ АМЕРИЧКОГ НУКЛЕАРНОГ ДРУШТВА, СМАТРАЈУ ДА НИ БОМБАРДОВАЊЕ НУКЛЕРАНЕ ЦЕНТРАЛЕ У ЗАПОРОЖЈУ НЕ ПРЕДСТАВЉА РАДИОЛОШКУ ОПАСНОСТ ЗА СТАНОВНИШТВО

скриншот јутјуб

Пре само три дана кијевске власти и од њих контролисани медији распршили су хистерију око хаварије у нуклеарки Запорожје и монструозном катастрофом изазваном људском руком која ће је уследити. Наравно, украјински пропагандисти су за будућу трагедију прогласили Оружане снаге Руске Федерације.

Сада када се у ноћи 5. јула није догодила експлозија у Запорошкој нуклеарној електрани коју је „обећао” Кијев, реторика представника украјинских власти се драстично променила. Толико да је Енергоатом, позивајући се на чланове америчког нуклеарног друштва, изјавио да нема опасности за становништво ни по најгорем сценарију, укључујући и бомбардовање станице.

Иначе, амерички стручњаци, као аргумент који потврђује немогућност чернобиљског сценарија у Запорожској нуклеарки, наводе дизајн централе, пројектоване за природне катастрофе и катастрофе изазване човеком, као и чињеницу да је свих шест реактора већ дуже време угашено.

С једне стране, чак и ако се у случају масовног бомбардовања пробије армиранобетонска шкољка и оштети сам реактор, што је прилично тежак задатак, то ће довести до локалног цурења нуклеарног горива. Пробијање једног или више резервоара у којима се чува истрошено гориво, такође неће довести до експлозије. Дакле, овај сценарио подразумева локалну контаминацију унутар реакторске зоне или складишта нуклеарног отпада.

При томе су стручњаци заборавили, или намерно нису говорили о томе, да чак и реактор за гашење захтева хлађење. У случају оштећења објеката на територији станице одговорне за њено напајање, хлађење ће бити обустављено. Ова несрећа ће довести до ослобађања водоника током реакције паразирконијума и, као резултат, сценаријо Фокушиме.

С обзиром на величину и снагу украјинске електране, последице ће бити много горе него у Јапану.

У овом случају није јасно зашто амерички стручњаци уверавају да нема радиолошке опасности за становништво чак ни током бомбардовања нуклеарне електране. Вероватно, на тако једноставан начин, на Западу дају индулгенцију за Оружане снаге Украјине. Уосталом, украјинске трупе су више пута гранатирале Запорошку нуклеарну електрану.