ДЕСЕТ МИНУТА НУКЛЕАРНЕ АГОНИЈЕ: Како је квар на чипу од 46 центи умало изазвао масовни ракетни напад САД на Совјетски Савез!

Фото: Принтскрин Јутјуб

Трећи јун 1980. у 3 сата после поноћи, саветника за националну безбедност Збигњева Бжежинског пробудио је позив његовог војног помоћника пуковника Вилијама Е. Одома.

Бжежинском је да компјутери НОРАД-а извештавају да је 2.200 совјетских пројектила лансирано према Сједињеним Државама.

Уследиле су секунде једне велике драме која је водила ако се узео у обзир телефонски позив према тоталном уништењу САД.

Према Бжежинском, само минут пре него што је планирао да позове председника Џимија Картера да препоручи хитан одговор америчке нуклеарне одмазде, поново га је телефоном позвао пуковник Вилијам Е. Одом, који је претходно слушао конференцијски позив Пентагона који је закључио да су знаци упозорења надолазећих пројектила заправо били лажна узбуна.

Као главни кривац за лажни аларм оптужен је софтвер који иначе НОРАД-у служи за обуку јер симулира совјетски ракетни напад. Како је симулација била пребачена у активни систем раног упозорења да је у току масовни напад совјетских ракета је остало непознато.

Срећна околност у тих 10 минута колико је трајала агонија, било је то да се испоставило да је била у питању како се касније утврдило квар компјутерског чипа од 46 центи на рачунару у оперативном центру на планини Чејен, где се налази Северноамеричка команда противваздушне одбране (НОРАД), заједничке команде Канаде и Сједињених Држава..

Био је то један од оних тренутака у историји хладног рата када су највиши амерички званичници веровали да се суочавају са коначном одлуком.

Инцидент 3. јуна 1980. био је трећа лажна узбуна од новембра 1979.