ДАТО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ДА РУМУНИЈА КУПИ 54 ПОЛОВНА ТЕНКА М1А2 АБРАМС!

Фото: Принтскрин Јутјуб

Комисија за одбрану, јавни реди и безбедност румунског парламента дала је зелено светло да Министарство националне одбране Румуније крени у куповину 54 половна тенка М1А2 Абрамс верзија СЕПв3 од Сједињених Држава.

Како је саопштено Румунија че набавити 54 половна тенка заједно са пратећом опремом и обуком. Овај посао вредан је 1,1 милијарду долара,

Ову информацију обавио је и портал Дефенсе Романиа.

Сада су на реду посланици да аминују у оба дома румунског парламента ову одлуку и да Румунија постане друга европска држава после Пољске која је постала корисница америчких тенкова и прва у окружењу Србије.

Циљ ове куповине је замена застарелих румунских тенкова ТР-85 M1 Бизонул који су сада кичма оклопних једница те земље, које потичу из совјетског времена.

Иначе Румунија, која је од 2004. године чланица НАТО пакта значајно је убрзала набавку војне опреме западног порекла. Осим што на својој територији има елемент ракетног штита у бази Девеселу, Румунија је набавила вишецевне ракетне системе ХИМАРС, ПВО системе Патриот, а у плану је значајно издвајање новца, посебно од почетка рата у Украјини за куповину нових борбених авиона Ф-35 Ligihtening II, нових хаубица калибра 155 мм, бродова, подморница као најзначајнији чувар источног крила НАТО.

Тренутно у Европи највећи купац и корсник америчких тенкова Абрамс је Пољска која је прво купила 250 тенкова М1А2 Абрамс исто у верзији СЕПв3 у априлу 2022. Цена овог посла била је 4,75 милијарди долара, а онда ове године купљено је 116 половних тенкова М1А1 Абрамс за 1,4 милијарде америчких долара.