ДА ЛИ НАТО УКИДА ЕР ПОЛИСИНГ И ЈАЧА ПВО?! КАКВЕ СУ ВОЈНЕ И ПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ ТЕ ОДЛУКЕ?

Foto Shutterstock

ТВ Фронт/Бошко Јовановић

Ер полисинг, буквално значи надзор ваздушног простора и ради се уз помоћ минимално 12 авиона. Ако чланица НАТО нема ваздухопловства, онда друге чланице НАТО извршавају „Ер полисинг“ и на пример на Балкану Албанија, Словенија, Црна Гора и Северна Македонија немају ваздухопловство. Надзор и заштиту ваздушног простора на смену врше Мађарска, Италија кад је у питању Словенија, а кад је у питању Албанија и Црна Гора Италија и Северна Македонија у питању је Грчка.

Е сад пошто је функција „Ер Полисинга“ укинута, онда ће надзор ваздушног простора морати да све земље врше у бољој варијанти својим ратним ваздухопловостом, а у лошијој варијанти својом противваздушном одбраном. Зашто је у овом случају противваздушна одбрана лошија варијанта за надзор ваздушног простора.

Имао сам прилике да разговарам са једним морнаричким официром који је мој пријатељ који је био активни официр и који се залагао за укридање РВ и он је рекао: „све може да се реши противваздушном одбраном“. То је тачно ако вам је циљ обарање, али ако вам је циљ сигурна идентификација летелице у вашем ваздушном простору, онда вам требају борбени авиони који ће визуелно да идентификују летелицу која на пример не одговара на позиве контроле лета или ако радар не може прецизно да идентификује која летелица је у питању. Јесу сада радари савремени и много су бољи него што је било 1980 тих, али ипак постоји простор за грешку, тако да је РВ и даље преко потребно. Суштина ове одлуке је да ће Локид Мартин и Боинг да згрну гомилу пара. Европа није у стању да произведе авион. Јурофајтер Тајфун је прескуп, аи мораће да се редефинише ПВО.

Foto Shutterstock

Да поменем два инцидента која су се десила 1980 тих година прошлог века. Један се десио 1983. где је оборен путнички авион корејске авио компаније КАЛ 007 изнад тајних локација изнад Совјетског Савеза изнад Камчатке и Сахалина, то је био велики инцидент, а други инцидетен се десио 1986 када је амерички ратни брод оборио ракетом ирански путнички авион са 150 путника. С једне стране можемо да кажемо да су то Американци намерно урадили, а са друге да је била погрешна идентификација на радару.

Али, сад да се вратимо зашто је НАТО укинупо „Ер полисинг“ укинуо, затп што је схватио да је његов крсташки рат против Русије пропао, да никакав пораз Русије на видику, да њихова идеја да ће економски сломи Русију није успела, да то што су побегли руски либерали у Србију није пораз за Русију, него је победа. То има велике импликације за међународне односе. Неуспех крсташког рата против Русије говори да ћемо ми имати опет да имамо Хладни рат. С тим што Запад није спреман за Хладни рат, јер му је сва индустрија у Кини. Зелена агенда коју сам више пута нападао и програм Зелених то можемо да отпишемо и да кажемо да је то давна прошлост. Вратиће се нуклеарна енергија. Запад ће морати да повећава војне буџете, јер Запад заостаје за ПВО системима у односу на Русе.

Тема, односно идеја коју су заступали неки код нас неки лилипутанци да морамо да имамо професионалну војску одлази у прошлост. Биће само професионална на пример техничка служба, специјална једнице, а остало ће да буде регрутна војска, мораће на то да се на то врати. Ја не говорим да је Србија у демографском проблему јер Срба и даље има око 14 милиона, само што не живе сви овде, па је то врста проблема, па ће морати да се ради на наталитету, демографији, мобилизацијској способности, на тоталном затварању вазсушног просотора ПВО системима, што значи да ћемо са ПВО морати да покријемо читаву територију Србије ПВО системима, као што ће Запад морати да покрије читав Запад ПВО системима. Запад много заостаје у тим ПВО системима Руси имају гомилу квалитетних система, ми то за Запад не можемо да кажемо, тако да је договор између Русије и Запада све ближи и ближи

Ако Руси, а надам се да хоће да постигну потпуну геополитичку победу, а потпуна геополитичка победа значи да ЕУ изгуби било какав значај и да се она потпуно распадне ми се онда враћамо на онај велики диван Хладни рат. Ја сам велики присталица доба Хладног рата, јер ће Запад морати да подигне војни буџет на шест одсто, онда ће морати да покрене програме оно што се зове држава благостања. Запад се враћа „Реганизму“ у Америци, зато што ће Западу бити потребна држава благостања да се народ не би бунио. Напросто, треба само да будемо смирени, ништа се не дешава у једном тренутку или преко ноћи. Европска Унија ће економски да пропада, што више буде економски, политички и на сваки други начин пропадала моћи ће мање да се иживљава над нама. Има добрих сигнала. Ако Руси изађу на украинско-мађарску или украјинско-румунску границу то има огромне импликације по безбедност Србије. Зато што ћемо без проблема да преко Мађарске транспортујемо из Русије било шта. Нико на западу није проучио менталитет Мађара да Мађари кад су били део Варшавског пакта су радили за Запад, а сад кад су део Запада раде за исток.