ЧЕСТИТАМО Главна награда за ВФЦ „Застава филм“ на фестивалу „Златна буклија“

Фото: Министарство одбране Србије

Војнофилмски центар „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране освојио је три награде на 18. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани, међу којима је и Гран при за најбољи филм.

Престижну награду освојио је документарни филм „Херојска 37. моторизована бригада“ у конкуренцији више од 300 филмова из 11 земаља.

Филм редитеља Марка Каменице и сниматеља Мирка Лукановића прича је о једном времену и својеврсно је сведочанство о доприносу те херојске бригаде одбрани отаџбине. Гледаоцима веродостојно приближава задатке припадника 37. моторизоване бригаде, борбе и дешавања у зони дејстава, а посебну вредност остварењу дају сведочанства бораца која су сачувана од заборава. 

Према речима директора „Застава филма“ пуковника Горана Иконића, награде на најбољи начин приказују разноврсност продукције и значај тематике којом се Војнофилмски центар бави. Како је нагласио, те награде потврђују да је ВФЦ „Застава филм“ на правом путу и дају подстрек да наставе да раде још боље и преданије.

На овогодишњем фестивалу, ВФЦ „Застава филм“ освојио је три значајна признања за различите теме – две историјске и једну еколошко-туристичку. Велику награду „Златна буклија“ добио је и прослављени редитељ Ђорђе Кадијевић за нарацију у филму „Офлаг“, а Медаљон „Златна буклија“ додељен је филму „Шуме и воде Старе планине“.