РУСИЈА ЗБОГ ВЕЖБЕ ЗАТВАРА ДЕО БАРЕНЦОВОГ МОРА: 15 бродова Северне флоте и подморница већ испловило!

Руске власти издале су обавештење НОТАМ за комерцијалне ваздухопловне компаније да ће област површине 150.000 квадратних километара Баренцовог мора бити приврмено затворена за комерцијални саобраћај 24. и 26. маја 2023.

Такође лучке власти Мурманска су издале слично одговарајуће упозорење за западни Арктик. Рибарски и теретни бродови мораће да избегавају забрањену зону, плове око ње или да чекају престанак забране.

Слично упозорење издато је за Бело море, северно од полигона Ненокса, који служи за тестирање ракета, као и у водама где Русија традиционално тестира нове подморнице на нуклеарни погон код јужне обале полуострва Кола.

НОТАМ-и такође покривају веће делове копнене области Мурманск и северне Карелије.

Русија упозорава цивилни ваздушни саобраћај да се клони црвено означених области до 24. и 26. маја 2023.

Неколико ратних бродова Северне флоте је последњих дана вежбало ближе обали Мурманска.

Разарач „Адмирал Ушаков“ увежбавао је артиљеријску гађање копнених циљева дуж источне обале Рибарског полуострва, док су противподморнички бродови ловили лажне непријатељске подморнице како у Колском заливу тако и у региону Белог мора.

У петак увече, прес-служба Северне флоте саопштила је да је укупно 15 ратних бродова и подморница, уз подршку ваздухопловних снага и јединица обалске ПВО, укључено у „број вежби“ у Баренцовом мору.

Вежбе руске морнарице у Баренцовом мору почињу истовремено док се НАТО-ова вежба гађања „Страшни штит“ наставља даље на запад, у регионима Норвешког мора и Северног мора.

14 НАТО и партнерских земаља бродова отпловило је на север почетком маја са више од 20 ратних бродова и 35 авиона. Основни циљ вежбе је обука заштите од подзвучних, надзвучних и балистичких пројектила.

Барентс Обсервер је раније известио да је Русија распоредила око 15 стратешких бомбардера дугог домета, Ту-95 и Ту-160, у својој ваздушној бази Олења на полуострву Кола. Авион носи крстареће ракете домета до 3.500 км и може убрзо након полетања на северу и лансирања напада бити практично било која мета у Скандинавији.

Бомбардери су овог маја учествовали у више налета са ракетним лансирањем на Украјину, укључујући главни град Кијев.

Норвешка, Финска и Шведска 29. маја почињу највећу вежбу борбених авиона западне Европе ове године, Арцтиц Цхалленге 2023. Четрнаест земаља са 150 авиона учествоваће у борбеној обуци у ваздушном простору изнад средине Норвешке, северне Шведске и Финске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *