БУГАРСКИ МИНИСТАР ЕКОНОМИЈЕ: Русија би могла бити одговорна за експлозију у фабрици оружја у Карнобату! ВИДЕО

Принтскрин Твитер

ТВ Фронт/Политико

Бугарски министар економије Богдан Богданов у понедељак је сугерисао да би Русија могла бити одговорна за експлозију у недељу у раним јутарњим сатима у фабрици оружја у граду Карнобат, баш у тренутку када Бугарска појачава војни извоз у Украјину.

Експлозија је настала усред истраге бугарских власти о низу сличних инцидената последњих година у складиштима оружја у којима се налази муниција за извоз у Украјину. Истрага истражује потенцијалне везе између експлозија и Русије.

„Предузели смо апсолутно све мере… како бисмо били сигурни да су људи безбедни и да бугарска индустрија неће бити погођена оваквим рацијама“, рекао је Богданов, преноси Дневник. Реч „рације“ на бугарском упућује на упаде страних земаља, иако Богданов није помињао Русију по имену, пише портал Политико.
Велики пожар који је избио у складишту у Карнобату био је други који се тамо догодио за мање од годину дана.

Фабрика погођена пожаром припада бугарском трговцу оружјем Емилијану Гебреву, који је преживео сумњиво тровање руским нервним агенсом новичок у Софији 2015. године.

Након што се прошле године догодио још један пожар у истој фабрици, Гебрев је рекао да је „100 посто сигуран“ да су руски оперативци одговорни за напад.

У интервјуу за Радио Слободна Европа у недељу, Гебрев је рекао да не зна шта је овог пута могло да изазове пожар.

После инцидента овог викенда, бугарски премијер Николај Денков наредио је ревизију свих — државних и приватних — фабрика оружја у земљи.

У саопштењу од понедељка, министарство унутрашњих послова је саопштило да нико није повређен у пожару, додајући да ће област остати затворена три дана пре почетка увиђаја.