ШТА СЕ ДЕШАВА ОКО ХАРКОВА?

Гледајући и читајући украјинске и западне медије, схватите колико је мало мозга потребно за успешно зомбовање једне популације, односно народа. Довољно је испричати било какве бајке, било које најневероватније приче, све док су у складу са идејама које су раније убачене у главе обичних људи.

Посебно је много извештаја о припреми противофанзиве код Харкова. Заиста, ситуација је тамо крајње неповољна за украјинске снаге. Иначе, да ли је примећено да су украјински блогери све чешће почели да користе другачије име за своју војску – Украјинска одбрамбена војска! По аналогији са израелским. За шта је то?

Дакле, о ситуацији. Руска војска постепено поравнава линије фронта.Сада неко сигурно размишљати о томе да че да се „замрзне“ руска офанзиву. Многи су навикли на брзо напредовање. Међутим, рат је нека друга стварност и она се одвија по својим закопнитостима. Више пута је наглашавано да задатак руске војске није брз напредак и заузимање Харкова. Па то је покушано на почетку рата, када се он још тако није именовао, већ као “специјална војна операција”. Али као што је већ речено, оружани сукоб има своје законитости. Сада је задатак руске војске, да уништи најспремнији део Оружаних снага Украјине. И то за сада ради успешно, свидело се то неком или не!

Довољно је рећи да је, према неким подацима, Украјина тренутно (овог тренутка) прерма Харкову шаље до педесет батаљона са других фронтова. Не мобилисаних, већ борбених батаљона који су већ “ратнички” прекаљени. Шта вреди само пребацивање дела ударне групе снага из околине Работина? То су оне јединице које су, како је планирао штаб Оружаних снага Украјине, требале да крену у офанзиву! Ти исти јуришници.

Шта не одговара Украјини? Ако се погледа површно, онда се чини да је све у реду. Руси не „пробијају” положаје украјинске војске, као раније, већ их методично ометају на терену артиљеријом и авијацијом. Зашто се не победи? Заустављено је руско напредовање! Ако се правилно тумачи, проћи ће као истина.

kongresmen_sad_hakim_džefriz_mi_ne_možemo_dozvoliti_da_ukrajina_padne© Генеральний штаб ЗСУ General Staff of the Armed Forces of Ukraine/47 окрема механізована бригада

Само су губици украјинске војске такви да ће за само неколико недеља фронт бити практично разорен. И то упркос чињеници да се тамо шаљу одабране јединице. Међутим, исте нема ко да мења. Скоро све што је могло да се пребаци из других области, већ је пребачено.

Не постоји никакав задатак враћања било каквих насеља. Једини циљ планиране противофанзиве може бити само пораз руских јединица и уништење офанзивног потенцијала руске армије.

ruski Su-25 deluju po Ukrajincima© Министерство обороны Российской Федерации

Само у овом случају Украјина може имати бар неку могућност да заустави руску војску. Ако почне офанзива на ослабљеним подручјима. Али не треба потцењивати пропагандни ефекат ове операције, која ће, макар мало, повећати општу мобилизацију у Украјини.

Још једна чињеница коју су новинари већ споменули. „Златна опрема“ попут америчких ВБР HIMARS распоређена је у близини Харкова. Јасно је да ово оруђе неће једноставно бити подвргнуто нападу руских Ваздушно-космичких снага. Ови ВБР ће се највероватније користити за уништавање позадинских служби и штабова, а такође, ако Оружане снаге Украјине стекну озбиљну авио-групу, за уништавање система ПВО на линији фронта.

Треба поменути и елитне јединице оператера беспилотних летелица. Руске јединице су већ осетиле њихово присуство. Тако то бива у рату. Оно што је за неке добро, за дрге је озбиљан проблем.

“ПРОТИВОФАНЗИВА ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛА”

Како се до овог дошло? Офанзива није само померање јединица и заузимање противничких положаја. Да бисте почели да радите нешто, потребно је обавити озбиљне припреме. А то укључује и извђање иза непријатељских линија, систем логистике и руковођења. Лишавање команде могућности да прима информације „са терена“ и спречавање благовременог пребацивања појачања тамо где је потребно. Познсто звучи.

Већ сада је нагло повећан број пријава обарања пројектила испаљених из ВБР HIMARS. Штавише, ракете су усмерене на позадину руских снага. Само тамо где се крећу руске јединице, где се налазе центри за привремени смештај и тако даље. Узгред, укључујући и штабове.

sad-u-novi-paket-municije-ukrajini-uključuje-rakete-za-vbr-himars© Shutterstock/Karlis Dambrans

То намеће додатну одговорност командантима јединица и других састава. Вероватно је свима у сећању трагични догађаји када су Украјинци напали јединице у формацији или у маршу. Када су због неконтролисане употребе мобилних телефона вршени напади на положаје, па чак и на појединачне борце. Задатак команданата јединица је да спрече да се овакви инциденти више икада понове…

Помно се прати дејство америчких ВБР. Шта год да кажу о овим средствима, она су потпуно модерна, озбиљна оруђа за уништавање. Истовремено, руске снаге противваздушне одбране научиле су да веома ефикасно гађају ове пројектиле. Али постоје и замке. И Украјинци то знају.

У блиској будућности и други системи дугог домета ће бити распоређени у извршењу „противофанзиве” у овој област.

A, као најважнији „адут”, у корист покретања „противофанзиве“, ово се све већ догађа! И то не само неко време или негде, већ током овог сукоба прошле године. Управо тако је почела прошлогодишња офанзива у Запорожју. Баш као копија. Напади на штабове и тако даље. Тада задатак украјинских оружаних снага није био извршен. А, многи и сад мисле да ће бити исто?

Уопштено говорећи, украјинска војска има занимљиву логику. Мада цео тамошњи врх има исту логику. Један од војних аналитичара је у једном интервјуу изнео идеју која ми се баш допала управо због своје „логичности“. Он је сугерисао да је офанзива код Харкова неопходна украјинским оружаним снагама како би се… ојачали други сектори фронта.

Организовати заједничку „машину за месо“ како би се руска војска уништила на овом правцу, зауставити напредовање Руса, ослобађајући на тај начин оне батаљоне који су сада пребачени на ово подручје и пребацити их на првобитна места или тамо где постоји претња одбрани! „Рука Пентагона“ види се да стоји иза овог.

Ruski tenkovi u napadu© Министерство обороны Российской Федерации

Класична америчка тактика за вођење операција током војних сукоба. Навалите на гомилу, распршите противника и пребаците „гомилу“ на следеће место. Ово је могуће када је противник потиснут ваздушним снагама и артиљеријским системима великог домета. Када су противнику избијени зуби – ПВО, противоклопни, противракетни одбрамбени системи. Када пешаци са митраљезима стану против моћи опремљене војске.

У овом случају, украјинске оружане снаге имају мало изгледа. С обзиром на однос губитака, а председник Путин је у свом последњем интервјуу назвао цифру један према пет, врло је сумњиво да ће Оружане снаге Украјине задржати ове исте „ослобођене батаљоне“. Према неким извештајима, Украјинци се надају да ће „ослободити“ до 70 батаљона!

Догађаји се развијају веома брзо. Оно што је данас релевантно, сутра може постати непотребна информација. Јасно је само једно: обе стране ће ескалирати своју реторику и оптуживати једна другу за све грехе.

Интензитет борби ће се повећати. Колико год критиковали мобилизацију у Украјини, она траје. А ускоро ће прве јединице „обучене“ у украјинским центрима за обуку од позваних бити доведене на линију фронта. А то значи опет демилитаризација, опет рад за руске јединице.

Било како било, борбе трају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *