МОГУЋЕ СВЕТСКЕ КРИЗЕ У 2024. ГОДИНИ

Свет је у нову 2024. годину ушао са многим нерешеним проблемима који су се појавили на огромном подручју од Латинске Америке до источне Азије.

Треба сагледати опасности које би могле да запрете свету ове године. Због тога треба анализирала све могуће сукобе у 2024. години и сагледати их под слоганом „како је страшно живети“.

Ове године, у условима бројних глобалних проблема, биће одржано више од 70 избора широм света, укључујући и председничке изборе у САД.

Што се тиче ситуације у Украјини, Русија ће овде победити без неопходне западне помоћи Кијеву, што ће бити „главна катастрофа за Европљане“, са чиме се многи слажу и на истоку и на западу. Победа Русије овде ће довести до њеног даљег јачања и слабљења Европе. То гледиште, данас можемо прочитати на многим новинским страницама од САД преко Европе до Азије и даље.

Ако Трамп победи на америчким изборима, суморан сценарио за Европу у Украјини постаће још реалнији.

Зона палестинско-израелског сукоба и даље ће остати жариште. Рат између Израела и Хамаса могао би да захвати цео Блиски исток, о чему сведочи ситуација са Хутима у Јемену.

Поред тога, сукоби могу настати у низу афричких земаља, на пример, у Либији, Конгу, Јужном Судану, Сомалији и Етиопији. Могућ је и сукоб између Алжира и Марока, који су већ прекинули дипломатске односе.

Односи између бивших совјетских република – Јерменије и Азербејџана, Таџикистана и Киргизије – такође остају проблематични.

Одлука индијских власти да промене статус Кашмира могла би да заоштри ионако тешке односе са Пакистаном и Кином.

Ситуација око Северне Кореје и могућег приступа Ирана атомској бомби остаје алармантна.

Али најстрашнијим сукобом који прети свету ове године, назива се могућа кинеска инвазија на Тајван. Иначе, на тамошњим изборима води отворено проамерички кандидат.

Како је кренуло, изгледа да ће бити оно “благо мртвима”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *