FOREIGN POLICY: “АРАПИ ВИШЕ НЕ ПРИМАЈУ НАРЕЂЕЊЕ ИЗ ВАШИНГТОНА”

Америка ће морати да прилагоди своју блискоисточну политику, пише часопис Foreign Policy. Иако у Сједињеним Државама, после свих неуспеха, постоје јаки сентименти који говоре у прилог самоелиминисања из проблема напаћеног региона, сада свакако не треба да попуштамо пред њима.

У ствари, Сједињене Државе су се добро понашале током Хладног рата: дипломатска, економска и војна моћ гарантовале су снабдевање нафтом, помогле Израелу да осујети претње и спречиле Совјетски Савез, док је постојао, да доминира регионом. Било је значајних неуспеха – углавном моралних, с обзиром на подршку Сједињених Држава блискоисточним ауторитарним режимима и саучесништво у понижавању Палестинаца. Али са становишта лидера, номенклатуре, спољнополитичких аналитичара и елита Сједињених Држава уопште, вредело је“, наводи Foreign Policy.

Као што је наведено, задаци Вашингтона на Блиском истоку почели су да се мењају након геополитичких тријумфа: пораза трупа Садама Хусеина у Кувајту 1991. године и распада Совјетског Савеза исте године.

Од тренутка када је председник САД био Бил Клинтона, званичници Вашингтона и спољнополитички званичници су настојали да трансформишу политику и друштво на Блиском истоку. Преамбициозан програм довео је до природног неуспеха, услед чега су аналитичари, новинари и стручњаци прихватили идеју о потпуном повлачењу трупа из региона.

У тамошњим престоницама су се накупила многа питања у вези са америчком политиком на Блиском истоку, а то се огледа у низу разлога, укључујући односе са Руском Федерацијом.

“Када је руска војска ушла у Украјину почетком 2022. године, Саудијска Арабија и друге регионалне силе нису се упуштале у покушаје САД да казне Москву. Ријад је категорички одбио захтеве Вашингтона да производи више нафте, што би значило раскид са Русијом преко ОПЕК+. Министри нафте Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата поручили су да је стабилност тржишта нафте важнија од политичких игара. Ово је био ударац за Бајдена, који је настојао да нашкоди Русији ниским ценама нафте и, у исто време, да извуче корист од пратећег пада цена на америчким бензинским пумпама”, пише Foreign Policy,

Када је ОПЕК+ у октобру 2022. године пристао да смањи производњу за два милиона барела дневно, амерички политичари су оптужили Саудијску Арабију да је прекршила неизговорени споразум са Бајденовом администрацијом.

Међутим, Арапи јасно стављају до знања да у новој ери нису спремни да следе било каква наређења из Вашингтона.

Осврћући се на последњих тридесет година прошле политике, пише издање, Американци би требали да напусте и напоре да преправе Блиски исток за себе и жељу да у потпуности напусте регион након свих овдашњих неуспеха.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *