ТЕНКОВИ М1А2Т ABRAMS КРЕНУЛИ ЗА ТАЈВАН

Теретни воз са тенковима примећен је у Савезној држави Мисури средином септембра. Воз се кретао према Канзасу, са крајњом дестинацијом у луци на западној обали Америке. На вагонима је примећено 12 тенкова M1A2T Abrams у тробојној камуфлажној шари. Планирано је да се тенкови укрцају на бродове и пошаљу на Тајван. Укупно, до децембра 2024. године, Американци би требало да предају Тајвану серију од 38 тенкова. Након година кашњења тенкови ће кренути према овом кинеском острву.

Недуго затим, у првој недељи октобра, нова серија тенкова M1A2T за Тајван отпремљена је из америчког фабрике тенкова у Лиму (држава Охајо). Ова опрема, превожена на камионима је примећена је на ауто-путу у Охају, вероватно на путу до железничке станице.  

Тенк М1А2Т ABRAMS се разликују од осталих модела М1А2. Поред додатог слова „Т“ (ознака да су намењени Тајвану) разлика је , наравно, и у неким техничким додацима. Већ на првим фотографијама са камиона виде се сви системи и додаци уграђени на захтев купца. Уочљив је систем хлађења – познат као помоћна система хлађења и напајања (ACPS). Налази се на левом задњем делу куполе M1A2T.

Што се тиче борбених додатака ту је даљински управљани борбени модул CROWS-LP којим управља командир. Модул је на врху куполе.

У задњем делу куполе с десне стране је уграђен заштитни штит за митраљез. Серијски број на левој страни куполе има суфикс «Е», што указује на употребу побољшане извозне оклопне заштите (Foreign Military Sales).

Тајван ојачава свој одбрамбени потенцијал, САД су одобриле нову финансијску помоћ од 567 милиона долара намењеним за америчко оружје. Што се тиче тенкова М1А2Т Abrams, Тајван је још 2019. наручио укупно 108 комада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *