У КАЛИЊИНГРАДУ ПРЕДЛАЖУ ПРЕМЕШТАЊЕ 33. БРОДОРЕМОНТНОГ ЗАВОДА РУСКЕ МОРНАРИЦЕ, СА ОСТРВА РУСКИ НА КОПНО РАДИ ИЗГРАДЊЕ ЈАХТ КЛУБА

Ветерани флоте противили су се преносу капацитета 33. бродоремонтног завода са острва Руски у Балтијску на копно за изградњу туристичке зоне. Наводно, Корпорација за развој Калињинградске области намерава да на острву створи велики туристички кластер са хотелима, ресторанима и јахт клубом, али завод стоји на путу.

Планови за пребацивање капацитета 33. бродоремонтног завода са острва на копно изазвали су негативну реакцију у поморском окружењу. Ветерани флоте сматрају да је бродоградилиште неопходно за Балтичку флоту и било би злочиначко ослабити њен капацитет у тренутку када је земља на ивици великог рата. Штавише, регион је окружен земљама НАТО.

“Званичници који желе да сруше радионице 33. бродоградње на острву Руски зарад изградње марине за јахте „нису наши људи“. 33. постројење је потребно флоти. Поправка бродова и бродоградња се не могу олако схватити. Завод се не сме дирати”, Известија цитира речи бившег начелника штаба Балтичке флоте, вицеадмирала Александра Бражника.

Погони 33. бродоремонтног завода су део Уједињене бродограђевне корпорације, упознати су са предлогом Корпорације за развој Калињинградске области да пренесу своје објекте са острва Руског на копно, али нису желели да деле детаљније информације, упућујући на Калињинград.

Знамо за планове администрације Калињинградске области да створи марину за јахте на острву Руски. О овом питању се разговарало са нама”, одговорила је корпорација.

Завод поправља бродове Балтичке флоте. Основано је 1889. године на Руском острву као Поморска фабрика бродоградитељске компаније Данцинг “Шихау”, касније позната као Пилаускиј поморски завод у Немачкој. Примљен је у постојећа бродоремонтна предузећа Ратне морнарице СССР наредбом команданта 4. балтичке флоте, адмирала Левченка, број 0342 од 14. јуна 1945. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *