ПОЧИЊЕ НАЈВЕЋА ЕВАКУАЦИЈА АМЕРИКАНАЦА И СТРАНАЦА ИЗ ЛИБАНА: ИЗ САД ПРЕКО АТАЛНТИКА ПРЕМА КИПРУ И КРИТУ ЛЕТЕ ТРАНСПОРТНИ АВИОНИ C-17 И ЛЕТЕЋИ АВИОТАНКЕРИ KC-135R

Саму евакуацију ће спровести 2.000 маринаца из 24. експедиционе јединице маринаца (24th MEU) који се налазе на десантним бродовима групе Wasp Amphibious Ready Group, тренутно стационираним у источном Медитерану

Како ситуација у Либану постаје све сложенија, већина странаца, оних који нису отишли него остали у земљи суочавају се са ратом. САД је одлучила да спроведе највећу логистичку операцију евакуације америчких и осталих држава из Либана.

Телевизија Фронт известила је у понедељак увече да су из базе Форт Кембел у Кентакију полетели транспортни авиони са деловима 101. ваздушно јуришне дивизије преко Аталнтика на Блиски исток како би помогли масовну евакуацију странаца из Либана.

У уторак рано ујутро по европском времену са територије Сједињених Држава полетело је 16 C-17 и 13 KC-135, уз сумњу да је полетело нешто MC-130J, који учествују су у пребацивању опреме и особља уочи најављеног повећања трупа на Блиском истоку и евакуације.

Летови транспортних C-17 регистровани су над централним Медитераном у правцу острва Крит база Суда и Кипар који је најближе Либану само 86 км.

Део транспортних авиона и авио-танкера биће распоређен и у Великој Британији база Фејфорд и Рамштајн у Немачкој као зона одакле би требали да полећу у случају потребе.

Према извештају Wall Street Journal-а, око двадесетак припадника америчких оружаних снага распоређено је на Блиски исток у последњих 24-48 сати, у очекивању војне евакуације америчких држављана који су остали у Либану.

Саму евакуацију ће спровести 2.000 маринаца из 24. експедиционе јединице маринаца (24th MEU) који се налазе на десантним бродовима групе Wasp Amphibious Ready Group, тренутно стационираним у источном Медитерану и чекају наређења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *