ТУРСКА ПРЕМЕШТА СВОЈЕ С-400 У БАЗУ ИНЏИРЛИК ПОД КОНТРОЛУ САД

САД и Турска разговарају о пребацивању руских система ПВО С-400 Тријумф под контролу америчке војске. Ово компромисно решење предложио је Вашингтон како би се смањиле тензије у односима са Анкаром и обновила сарадња у оквиру програма стварања ловца пете генерације F-35 Lightning II, преноси грчко издање Kathimerini.

Планирано је премјештање система ПВО руске производње у подручје турске војне базе Инџирлик под контролом америчке војске. Не зна се да ли ће Американци имати приступ руским противваздушним системима.

Распоређивање С-400 у бази Инџирлик омогућиће Турској да технички задржи стечене системе, али ће искључити њихову употребу у одбрамбеним системима земље. Тиме ће Вашингтон моћи да заштити НАТО технологије од могуће интеракције са руским наоружањем. Пентагон је раније апострофирао управо чињеницу да С-400 може да озрачи F-35 радарима и пренесе у Русију примљене информације о радарским потписима ловца.

Ситуација око турске куповине руских тријумфа дуго је остала камен спотицања у односима Анкаре са НАТО, а посебно са Сједињеним Државама. Вашингтон је инсистирао да руски системи нису компатибилни са НАТО технологијом и стандардима. Због тога су САД 2019. године искључиле Турску из програма борбених авиона пете генерацијеF-35, што је био значајан ударац војној индустрији земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *