ЗАПАД СВЕ ВИШЕ НАГИЊЕ ПРЕГОВОРИМА, ДА ЛИ СЕ ТРАЖИ ИЗЛАЗАК ИЗ РАТА У УКРАЈИНИ И ЊЕНА ПОДЕЛА НА ДВА ДЕЛА! ИСТАНБУЛСКИ СПОРАЗУМ ПОНОВО НА СТОЛУ?!

Сад се показало да је 24.март 1999 био преседан и да је отворио хиљаде Косова широм Европе и да ће сви доћи на ред. Показало се такође да они што су говорили да међународно право није прекршено у вези Косова и Метохије су безеочно лагали.

Магистар међународних односа Бошко Јовановић и аутор овога текста у једном разговору сложили су се да ће рат у Украјини завршити поделом Европе између САД и Русије које ће сести за исти то и тиме успоставити своју сферу утицаја после чега ће Европа какву знамо бити другачија с тим да ће у догледној будућности Брисле небитан.

Наиме, већ се дуже вреем шушка о томе. Најпре је серија министара и саветника украјинског председника Владимира Зеленског који је од 2024. напрасно почео сам себе називати Володимир подности оставке. Међу њима и млађахни Кулеба који је повукао оставку после телефонског позива из САД.

Сада шушка о томе и немачки кнацелар Олаф Шолц (звани Олаф нејаки) који је од када је почео рат у Украјини има само невоље посебно у економији чији успех је био заснован на Шредеровој сарадњи са Русима и руском гасу.

Шушкало се и раније да је време да се седне за разговоре. Пропао је онај циркус у Швајцарској, а сада се враћамо на Истанбулски спразум који је Украјина парафирала, а онда на наговор и притисак Бориса Џонсона и Бајдена поништила. Русија је испунила сваку тачку споразума што је био довољан услов да посебно у Србији неки поверују да је Русија изгубила рат. Свашта се тврдило а и сам Путин је спомињао да основа за мир с руске тачке гледишта остаје украјинско повлачење са административних територија Донбаса, Луганска, Херсона, Запорожја, а посебно од задњих напада и из Сумске и Харковске обасти, а највероватније и Одесе, а можда и неких делова јужне и централне Украјине Одеса и Черкаске области.

 Дошао је тренутак за разговоре о томе како да се убрза окончање оружаног сукоба у Украјини, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу за телевизију ЗДФ .”

„Мислим да је сада тренутак када треба да водимо разговоре о томе како да пређемо из тренутне ситуације рата у мир брже него што се чини могућим у овом тренутку“, рекао је он.

Канцелар је такође подсетио да западне земље и Украјина планирају да одрже још једну „мировну конференцију“ и да он, заједно са Владимиром Зеленским, жели да види Русију међу учесницима догађаја, од негирања Русије 2022. дошли смо до прихватања Русије као равноправног саговорника.

У прилог томе говори и једна полемика високог словеначког официра и бившег шефа словеначке војне обавештајне службе који су диксутовали на тему могуће употребе нукеларног оружја, где су се дотакли и теме преговора Украјине и Русије и могућности да Украјина уступи делове своје територије Русији. Да се Руси неће повући и да ће можда сутра и Мђарска заузети на тај начин Прекмурје и да ће Словенија морати да га преда безусловно.

Пуковник је ипак у праву, јер ће се то тако и догодити. Сад се показало да је 24.март 1999 био преседан и да је отворио хиљаде Косова широм Европе и да ће сви доћи на ред. Показало се такође да они што су говорили да међународно право није прекршено у вези Косова и Метохије су безеочно лагали.

И сам високи обавештајац тврди да је једно теорија а реалност нешто сасвим друго и да “”Колико времена ће Украјина моћи да води рат исцрпљивања. До момака старих 20, 21 годинј? На редну ће сви бити у једној години. Да ли ће Запад помоћи? Мало морген”, написао је он у свом кратком коментару.

По свему судећи и на Западу почњу полако да дувају неки други ветрови који се до пре годину дана или две нису могли чути или је било богохулно спомињати.

У праву је Перне да рат исцрпљивања у који је Москва ушла за Кијев је био потпуни дебакл јер Запад није имао ни ресурса ни финансија за дуг рат, а остало им је једино да пусте Украјину низ воду да да Русима све што траже или да уђу у директни рат с Русима за шта тренутно нема финансија, ни војних капацитета осим нуклеарних по несагледивим последицама по све.

Русија не одступа од Истанбулског споразума

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. У јуну је руски председник  Владимир Путин покренуо иницијативу за мирно решавање сукоба у Украјини: Москва би одмах прекинула ватру и изјавила да је спремна за преговоре након повлачења украјинских трупа са територије нових региона Русије. Осим тога, додао је, Кијев мора да изјави да се одриче намера да се придружи  НАТО-у и да изврши демилитаризацију и денацификацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски и безнуклеарни статус. Шеф државе је поменуо и укидање санкција Русији.Путин је у четвртак, коментаришући на пленарној седници ВЕФ-а могућност преговора са Украјином, рекао да Москва никада није одбила мирно решавање сукоба, већ да то треба да буде засновано на документима договореним и фактички парафираним у Истанбулу, а не на неке ефемерне захтеве.

2 коментара на “ЗАПАД СВЕ ВИШЕ НАГИЊЕ ПРЕГОВОРИМА, ДА ЛИ СЕ ТРАЖИ ИЗЛАЗАК ИЗ РАТА У УКРАЈИНИ И ЊЕНА ПОДЕЛА НА ДВА ДЕЛА! ИСТАНБУЛСКИ СПОРАЗУМ ПОНОВО НА СТОЛУ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *