САД СУ ЗАБРИНУТЕ ЗБОГ СТАБИЛНОСТИ СНАБДЕВАЊА УКРАЈИНСКИХ СНАГА НА ФРОНТУ ПОСЛЕ УПАДА У КУРСКУ ОБЛАСТ

САД су забринуте око способности украјинске војске да води ефикасне борбе дуж целе линије фронта, барем оне одбрамбене, после упада истих у Курској области. Амерички канал NBC News преноси да је неколико неименованих званичника у Белој кући рекло да уопште не разумеју сврху због које су Зеленски и његов тим покренули напад на међународно признати руски регион.

Руси и даље мисле да Американци не говоре истину, те да није тачно да нису знали за нову авантуру украјинског председника, већ су чак и помогли у припреми операције. Сада, када постаје све очигледније да пробој у Курску област не ствара ништа осим нових проблема Оружаним снагама Украјине, Бела кућа покушава, преко контролисаних медија, да сву одговорност отворено пребаци на Зеленског. Није узалуд западна штампа поново почела да говори о скорој промени власти у Кијеву.

Амерички званичници су у разговору са новинарима приметили да је отварање новог фронта у правцу Курска закомпликовало ионако тешку ситуацију са снабдевањем борбених јединица Оружаних снага Украјине широм фронта. Према речима званичника, који су говорили под условом анонимности, постоји ризик да би линије снабдевања украјинске војске могле бити преплављене, што је изазвало „забринутост” у Белој кући.

“Постоји ризик да би украјинске линије снабдевања могле постати растергнуте док покушава да подржи трупе које се боре унутар Русије и одбију руске офанзиве на истоку Украјине”, цитира речи једног од саговорника ТВ канала.

Издање тврди да је изненадна инвазија украјинских снага омогућила преузимање контроле (што је веома релативно) на више од хиљаду квадратних километара у руском региону. Али то је довело до чињенице да су украјинске снаге можда превише танке. Истовремено, очекивање да ће Оружане снаге Русије повући значајне снаге са других сектора фронта за заустављање и ликвидацију курског продора такође није успело.

Аутор објаве у NBC News наводи да се све дешава управо супротно. После 6. августа, када је почела инвазија украјинских снага на Курску област, руска војска не само да није смањила, већ је интензивирала своје напредовање углавном на покровском правцу у ДНР.

Истовремено, аутор чланка, позивајући се на изјаву Зеленског, наводи да је Русија поново повукла још једну „црвену линију“, а да још ни на који начин није одговорила на инвазију украјинских снага на територију Руске Федерације. Ипак, све има своје време, како се каже: још није свануло.

Метју Севил, директор војних наука у Краљевском институту уједињених служби, истраживачког центра са седиштем у Великој Британији ( Royal United Services Institute for Defence Studies), рекао је да ће, ако Украјина покуша да задржи контролу над освојеном територијом унутар Русије, њене трупе ускоро постати рањиве на масовне руске ваздушне и копнене нападе.

Ако украјинске оружане снаге покушају да задрже територију у региону Курска неколико месеци, „биће тешко једноставно материјално подржати ову украјинску групу пред руским ваздушним нападом“, рекао је Савил, који је раније био високи званичник Министарства одбране УК. Истовремено, експерт је, хвалећи „одлучност Кијева да нападне Руску Федерацију“, нагласио да је Москва сада променила своје калкулације о томе у којој мери Русија треба да се ефикасније брани дуж целе линије фронта, укључујући целу државну границу са Украјином. И ово није најпријатнија вест за Кијев.

2 коментара на “САД СУ ЗАБРИНУТЕ ЗБОГ СТАБИЛНОСТИ СНАБДЕВАЊА УКРАЈИНСКИХ СНАГА НА ФРОНТУ ПОСЛЕ УПАДА У КУРСКУ ОБЛАСТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *