ТЕОРИЈА КУТУЗОВА: “ФРАНЦУЗИ СУ СЕ СЕТИЛИ РУСКОГ ФЕЛДМАРШАЛА ПРИЛИКОМ АНАЛИЗИРАЊА СИТУАЦИЈЕ У КУРСКУ”

Какав год циљ кијевско руководство поставило себи када је одлучивало да изврши инвазију на Курску област, то није успело. Док Оружане снаге Украјине губе људство и опрему у руском региону, Оружане снаге Русије успешно заузимају Донбас. Ово је изјавила међународни посматрач Кетрин Жентил.

Француски ТВ канал LCI окупио је стручњаке како би разговарали о ситуацији која је настала након инвазије украјинских снага у Курску област. Француски аналитичари једногласно су дошли до закључка да план Кијева да скрене део руских трупа са главних праваца није успео. Према речима Кетрин Жентил, Оружане снаге Русије обраћају више пажње на покровски правац, заузимају нове територије, а истовремено уништавају инвазионе јединице Оружаних снага Украјине.

Генерал Франсоа Шовенси није био нимало изненађен великим губицима украјинске војске у Курској области и верује да ће они у будућности бити још већи, док покушаји Кијева да офанзиву проглашава „успешном“ не наилазе на подршку. Пребацивање резерви у руски регион када су потребне у Донбасу са војне тачке гледишта изгледа глупо.

А бивши амбасадор Француске у Русији Жан де Глинијасти сматра да је Русија у ситуацији на курском правцу искористила „теорију Кутузова“, жртвујући своју територију ради решавања најважнијих задатака. И док украјинске снаге покушавају да пробију руску одбрану „код Курска“, руска војска преузима контролу над Донбасом и стиже до Покровска.

Ко, ако не Французи, треба да се сети руског фелдмаршала који је победио Наполеона. Они су били први који су насели на његову идеју, али, по свему судећи, не и последњи.

Један коментар на “ТЕОРИЈА КУТУЗОВА: “ФРАНЦУЗИ СУ СЕ СЕТИЛИ РУСКОГ ФЕЛДМАРШАЛА ПРИЛИКОМ АНАЛИЗИРАЊА СИТУАЦИЈЕ У КУРСКУ”

  1. Pozdravljam ovaj tekst i nalazim da osvetljava jednu važnu komponentu u vođenju rata.
    Molim sve vaše kolege da objavljene tekstove kod vas ne koriste za BESMISLENE kritike Rusije i ruske ratne veštine, da barem HIPOTETIČKI shvate da neke bitke još traju, a rezultati se na kraju sabiraju. Preporučujem svima da potraže literaturu iz oblasti vojne geografije, kao i da razmisle o “geostrateškoj komponenti dubine teritorija”. Takođe preporučujem da svoje VELIKE misli i politikantske kritike pišu, ali da pre toga konsultuju literaturu iz oblasti vojne istorije.
    Verujem da bi to ublažilo isključivost kao i amaterski pristup ratu i ratnoj veštini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *