НАТО ЈАЧА СНАГЕ У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ

Оперативна група НАТО, коју предводи шпанска фрегата ESPS Victoria, успешно је завршила тронедељну патролу у западном Медитерану у оквиру операције Sea Guardian, наводи се у званичном саопштењу НАТО.

Ова патрола представља четврту фокусирану операцију Sea Guardian коју је НАТО спровео ове године, унапређујући своје напоре да осигура поморску безбедност у региону.

Током распоређивања, ESPS Victoria је учествовао у активностима подизања свести о поморској ситуацији (MSA), које су укључивале интеракцију са трговачким и рибарским пловилима како би уверио локалне поморце и обавестио их о улози НАТО у подршци поморској заједници.

Радна група је добила подршку од шпанске подморнице, поморских патролних авиона из Шпаније и Португала и НАТО снага за обавјештајне, надзорне и извиђачке задатке (NISRF), побољшавајући ефикасност мисије кроз координисане вишекомпонентне напоре.

„Прилика да водим НАТО оперативну групу била је веома корисно искуство за мене и за наш тим“, рекао је командант оперативне групе (Task Group) Хорхе Наварете у саопштењу НАТО.

„Побољшали смо наше способности заједно са партнерима и ојачали нашу кохезију и способност да радимо заједно у сложеним окружењима на мору. Бољи смо због искуства.”

Оперативна група у операцији Sea Guardian делује под командом НАТО Савезничке поморске команде (MARCOM) и игра кључну улогу у размени информација о поморској безбедности унутар Алијансе.

Операција Sea Guardian је стална операција поморске безбедности која се фокусира на одвраћање и сузбијање тероризма, док такође ублажава друге потенцијалне претње поморској безбедности на Медитерану.

Операција се спроводи у сарадњи са НАТО партнерима и другим актерима у поморској безбедности, обезбеђујући координисан и ефикасан приступ одржавању безбедности у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *