ЛОВЦИ F/A-18E SUPER HORNET ПОТПУНО НАОРУЖАНИ РАКЕТАМА ВАЗДУХ-ВАЗДУХ СЛЕТЕЛИ У ЈОРДАН

Ловци F/A-18E Super Hornet америчке морнарице са носача авиона USS Theodore Roosevelt сада делују из главног америчког ваздушног центра у Јордану. Ловци су фотографисани у конфигурацији за противваздушне операције, од којих сваки наоружан са најмање четири ракете AIM-120 AMRAAM и четири AIM-9X Sidewinder.

Они су слетели у базу прошлог викенда као део јачања америчке војске у региону уочи очекиваних великих напада на Израел, а потенцијално и на интересе САД, од стране Ирана и његових заступника. Иранске власти обећале су да ће на велики начин одговорити на убиство Хамасовог највишег политичког лидера Исмаила Ханијеха у Техерану прошле недеље. Низ ваздушних напада дугог домета, коришћењем дронова и пројектила, сматра се највероватнијим правцем деловања за Иран, па стога су ови ловци унапред распоређује у Јордан како би унапредио положај противваздушне одбране у региону.

Авиони F/A-18E из састава сквадрона VFA-25, су „песница флоте“, и стигли су у ваздухопловну базу Мувафак Салти 3. августа, али је америчко ваздухопловство објавило само слике, показујући како слећу тамо јуче. Извештаји да је неодређени сквадрон ових авиона напустио Theodore Roosevelt и слетео у базу на копну негде на Блиском истоку такође су се први пут појавили јуче.

lovci-f-a-18-e-sper-hornet-potpuno-naoružani-raketama-vazduh-vazduh-sleteli-u-jordan© U.S. Air Force photo by Senior Airman David Lynn

Недавно објављене слике ваздухопловних снага не помињу експлицитно име базе Мувафак Салти, али помињу 332. ваздухопловни експедициони винг, за које се зна да управља ваздушним операцијама САД у пространој јорданској бази.

Распоређивање ловаца Super Hornet у јорданској бази пре било каквог напада на Израел од стране Ирана и/или његових регионалних заступника има смисла. Мувафак Салти је централно лоциран у региону и дуго је био кључна локација за америчке ваздушне операције широм Блиског истока. Авиони F-15E Strike Eagle распоређени у Јордану одиграли су важну улогу у одбрани Израела од претходних иранских узвратних напада у априлу, оборили су укупно више од 70 дронова. Иран је такође лансирао крстареће и балистичке ракете на израелске циљеве у том инциденту.

Непосредно раније ове године, морнарички авиони овог типа постали су још ефикаснији у обарању надолазећих дронова и крстарећих пројектила. F/A-18E/F сада могу да носе AIM-9X на своја два највећа поткрилна носача (позиције 2 и 10) поред оних на крајевима крила. Та конфигурација је проверена против дронова и ракета које су Хути лансирали на бродове у водама Црвеног мора.

lovci-f-a-18-e-sper-hornet-potpuno-naoružani-raketama-vazduh-vazduh-sleteli-u-jordan© U.S. Air Force photo by Senior Airman David Lynn

Млазњаци из сквадрона VFA-25 који су стигли у ваздушну базу Мувафак Салти показали су свој асортиман ракета ваздух-ваздух приликом слетања. Авиони носе према сликама девет пројектила, што је више ракета ваздух-ваздух него што F-15E може да понесе током једног налета, а што је примећено и током употребе у операцијама изнад и око Црвеног мора.

Поред тога, на вионима су видљиви подвесници AN/ASQ-228 Advanced Targeting Forward-Looking Infrared (ATFLIR), који се налазе на левом усиснику авиона Super Hornet, осим тога сваки од авиона такође носи резервоар за гориво од 480 америчких галона (1816 литара) на централном подтрупном носачу.

Поред авиона F-15E и F-22, “супер стршљенови” су још један моћан додатак овој мешавини ваздухопловних снага у ваздухопловној бази Мувафак Салти у Јордану, у ишчекивању иранског одговора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *