АМЕРИЧКА БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА RQ-4 GLOBAL HAWK 18 САТИ КРУЖИЛА ОКО РУСКЕ ЕКСКАЛАВЕ КАЛИЊИНГРАД! ЛЕТ ТРАЈАО 26 САТИ

RQ-4 GLOBAL HAWK када је ушао у Пољски ваздушни простор усмерио се према пољско-украјинској и пољско-белоруској граници која је такође постала предмет опсервације

Америчка стратешка беспилотна летелица RQ-4 GLOBAL HAWK RQ-4B 11-2046 позивног знака FORTE16 у суботу 6. јула изненада је променила руту осматрања и преусмерила се уместо на црно море на североисток Европе.

Наиме, RQ-4 GLOBAL HAWK полетео је из базе Сигонела на Сицилији и преко Јонског мора, Грчке и Бугарске устаљеном рутуом чинило се кренуо према Црном мору у уобичајену извиђачку мисију после чега је следио као сваки пут напад на Крим.

Међутим уместо на Црно море код Пловдива RQ-4 GLOBAL HAWK се усмерио према Румунији прелетео целу државу по дужини, ушао у ваздушни простор Мађарске, затим Словеачке, а онда Пољске.

RQ-4 GLOBAL HAWK када је ушао у Пољски ваздушни простор усмерио се према пољско-украјинској и пољско-белоруској граници која је такође постала предмет опсервације.

Међутим, RQ-4 GLOBAL HAWK преви задатак је био руска ексклава Калињинград на обали Балтичког мора (бивши руски Кеинсберг). Предмет опсервације био је и Сувалки коридор, тачка оружаног сукоба НАТО пакта и Русије према планерима НАТО пакта.

Иначе RQ-4 GLOBAL HAWK лет је изводио са укљученим транспондерима и на висини од 16.459 метара користећи камере високе резолуције EO/IR које се налазе испод носа стратешке беспилотне летелице у комбинацији са моћним радаром.

Руски војни потенцијал у Калињинграду

На простору ове енклаве руска војска је распоредила једну моторизовану пешадијску дивизију која је део 11 Корпуса балтичке флоте, једну бригаду вишецевних бацача ракета „смерч” и „ураган”, бригаду са тактичким блиситичким ракетама Искандер М и К., бригада обалске одбране са противбродским ракетама П-21,22, СС-Н-12, Бастион, три артиљеријска пука, један противоклопни пук, три противавионска ракетна пука са системима С-300, С-400, Панцир С-1, Тор-М2, пук борбених хеликоптера. У бројном стању је 800 тенкова, 1.300 оклопних транспортера и борбених возила пешадије, 400 топова и артиљеријских система. Балтичка флота има распоређене авионе 48 Су-27, 26 Су-24, ловци Миг-29 – 35 авиона, 29 морнаричких хеликоптера Ка-27 и Ка-29, 15 борбених хеликоптера Ми-35М, 20 Ми-17 и Ми-8 МТСХ.

Кратка историја Калињинграда

Калињинград, сад руска енклава, некада престоница Пруске, позната и као Кеингсберг, родно место немачког филозофа Имануела Канта и његовог маестралног дела “Вечни мир”. Калињинград заузима површину од неких 15.000 квадратних километара. До 1945. град је био главни град Источне Пруске и познат као Кенигсберг. Источна Пруска је била немачка енклава која је подељена на два дела 1945. Југозападна половина је дата Пољској (тада сателиту Совјетског Савеза), а североисточна половина Совјетском Савезу као област Калињинград. Немачки становници су насилно протерани. Регион је стављен под административну контролу Совјетског Савеза. Док је трајао све је било ок, преломна тачка уследила је кад се СССР распао на 15 држава, а Калињинград, који је припао Руској Федерацији остао одсечен од Русије и изолован са две државе Пољском и Литванијом. Обе нимало наклоњене Русији.

Калињинград фокус сваког НАТО генерала

Амерички војни стратези сматрају да њена главна вредност лежи у могуц́ности да појача руску инвазију на Балтик са истока уз истовремено напредовање са југозапада, да помогне да се затвори Сувалки коридор, плус да се источне чланице Алијансе застраже иснакндерима.

Засто они препоручују, да ако икада дође до рата Русије и НАТО, елиминација руске војске у Калињинграду мора бити приоритет, још у првом сату конфликта. Заправо не сме да буде чекања и да се мора извести ракетни и бомбардерски напад, да руска војска буде паралисана. Зато је потребно ојачати што више снаге у Пољској и балтичким државама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *