КОМПАНИЈА BOEING НУДИ СВОЈ ХЕЛИКОПТЕР AH-6I LITTLE BIRD ФИНСКОЈ

Boeing види Финску као потенцијалног купца за свој лаки јуришни хеликоптер AH-6i ‘Little Bird’, и као замену за своје старе MD Helicopters MD 500 и као надоградњу способности са својим противоклопним пројектилима Hellfire.

У изјави за медије 20. јуна, Тери Џејмисон, директор међународне продаје Vertical Lift, идентификовао је нордијску земљу као снажног кандидата за платформу која је заснована на истом Hughes Model 369 као и MD 500 који ће заменити у националној служби.

Да, (видим потенцијал у Финској). Са оним што се дешава у Европи (са ратом у Украјини), морате веровати да противоклопна способност мора да буде високи приоритет за било коју чланицу НАТО тренутно на континенту, (и) AH-6i има потпуно интегрисана способност Hellfire“, рекао је Џејмисон.

Финска војска користи седам хеликоптера MD 500D које користи од 1983. године и пет хеликоптера MD 500E од 1999. године. Упркос програму надоградње који је покренут 2020. године, ови застарели хеликоптери треба да буду замењени.

Произведен 2013. године, AH-6i дели многе атрибуте који су чинили хеликоптер серије MD 500, укључујући његову малу величину (систем главног ротора је само 8,33 м у пречнику, а од врха до репа је само око 9,95 м у дужина) и А-оквир који је веома отпоран на сударе са робусним стајним трапом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *