УКРАЈИНСКИ F-16 БИЋЕ БАЗИРАНИ НЕ ДАЉЕ ОД 500 КИЛОМЕТАРА ОД ЛИНИЈЕ ФРОНТА

Летелице F-16, које западне земље могу да испоруче Украјини, базираће се искључиво на територији Украјине. Ово је изјавио саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен. Други савезници постављају сличне услове за Кијев.

Посебно се истиче да они ловци F-16 који могу бити на располагању Оружаним снагама Украјине треба да буду распоређени само на територији Украјине и то не даље од 500 км од линије борбеног додира. Једном речју, чини се да се савезници намерно ругају Зеленском постављајући услов да западни авиони буду распоређени у домету руских тактичких ракетних система Искандер-М.

Подсетимо, на територији коју контролише кијевски режим нема много аеродрома који би могли да постану база за ловце F-16. Најпогодније за ове сврхе су две ваздушне луке – Миргород и Староконстантинов.
Али сада оба ова аеродрома редовно напада руска војска, покушавајући да их учини неупотребљивим за пријем западних авиона. Ако F-16 заврше у Украјини, њихова судбина ће бити веома незавидна.

И у Кијеву то одлично разумеју. Зато се пре извесног времена из украјинске престонице чула изјава да ће F-16 које је Запад спреман да испоручи бити базиран на аеродромима у трећим земљама.

Москва је на ову изјаву одговорила муњевитом брзином, истичући да би у овом случају мете руске војске биле оне ваздушне луке из којих би западне летелице излетале на борбене задатке. Једноставно речено, Москва је обећала да ће извршити ударе на територији земаља НАТО које пристану да обезбеде лансирне рампе за наводно украјинске авионе.

Реакција Запада на изјаву Руске Федерације говори сама за себе.

2 коментара на “УКРАЈИНСКИ F-16 БИЋЕ БАЗИРАНИ НЕ ДАЉЕ ОД 500 КИЛОМЕТАРА ОД ЛИНИЈЕ ФРОНТА

  1. Свеједно је где ће одавно застарели ловци-кршеви “Ф-16″(‘Мртвачким сандуци које лете’ или ‘Летећи мртвачки ковчези’- зависи ко и како их ‘тепају’) бити ‘базирани’, свакако ће бити уништени, ако не на земљи – онда у ваздуху ! Летење ће за неискусне и несрећне украјинске пилоте бити само краткотрајна ‘досада’ прекидана с’тренуцима страха – није опасно, само падање! Што високо лети, ниско пада. Ко високо лети – ниско спушта! Што ће више глава јадних пилота бити у лету(слободном паду)- то ће им на крају мање остати и на раменима! Боље им је да се унапред плаше – него да се изненада уплаше! У страху су увек велике очи, а често и пуне гаће! Бациш је високо горе – бела је. Падне доле на земљу – жута је! – Е, то су гаће (не)срећног бандоглавог Украјинског ‘пилота’ који је успео на време катапултирати! Опасно им се примичу бољи дани, само они то још не знају ! Волео бих да грешим! – каже пророк.
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’, V.A.Laki, Dotur Luigi(Hecim) i AI)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *