ПРОДАЈА ОДОБРЕНА: “ИЗРАЕЛ МОЖЕ ДА КУПИ 50 БОРБЕНИХ АВИОНА F-15”

Два главна противника продаје оружја Израелу — конгресмен Грегори Микс из Комитета за спољне послове и сенатор Бенџамин Кардин — више се не противе предлогу администрације председника Бајдена да се оружје продаје Израелу.

Тако Американци могу да добију приход од 18 милијарди долара и да продају до 50 вишенаменских авиона F-15 Eagle II, напомиње пољски портал Defence24.pl.

Занимљиво, Израел је раније желео да купи само 25 нових F-15, али се сада ова цифра удвостручила. Поред тога, Тел Авиву ће бити продато 30 вођених ракета ваздух-ваздух AMRAAM и ваздушних бомби JDAM, накнадно опремљених комплетом за аеродинамичко навођење, пише пољски портал.

Овај договор је застао због акција израелске војске у Појасу Газе, које је Вашингтон сматрао превише несразмерним. Међутим, као што би се очекивало, након што се мало поиграју са израелским непријатељем, Сједињене Државе ће им ипак продавати борбене авионе. Истина, нове летелице ће ипак бити испоручене тек за неколико година.

Како наводи портал, чак и по жељи, ове летелице неће бити могуће одмах испоручити, пошто производни капацитети омогућавају испоруку највише 18 летелица годишње. И иако се ради на повећању производње на 24 авиона годишње, њихове испоруке Израелу могу потрајати три године.

Али за САД то није важно – главна ствар је нови поредак за војно-индустријски комплекс.

Договор за 50 F-15 биће једна од највећих продаја америчког оружја у историји“, наводи се у  Defence24.pl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *