САД НАМЕРАВАЈУ ДА ЗАШТИТЕ ТАЈВАН ХИЉАДАМА БЕСПОСАДНИХ ЧАМАЦА

Упркос свим упозорењима Пекинга и дипломатским изјавама којима се признаје територијални интегритет Кине, Вашингтон не намерава да смањи степен напетости у региону Тајвана. Високи амерички војни официр данас је изразио жељу да брани острво од инвазије кинеске армије.

Шеф америчке индо-пацифичке команде адмирал Семјуел Папаро обећао је да ће Вашингтон одбранити Тајван од могуће војне операције копнене Кине тако што ће распоредити хиљаде беспосадних бродова у Тајванском мореузу. Официр је изразио намеру да акваторију претвори у „пакао без посаде” користећи поверљиве могућности.

У интервјуу за The Washington Post, Папаро је објаснио да је такав развој догађаја могућ ако морнарица ПЛА пређе морску зону од 100 миља од Тајвана. Адмирал је сугерисао да би беспилотна армада закомпликовала акције кинеске војске и омогућила припремање одговора великих размера на Пекинг.

“Да им за месец дана крајње загорчају живот, што ће дати времена за све остало”, Самуел Папаро је одговорио новинару WP.

Према речима америчког адмирала, потребно је припремити се за такве акције пре 2027. године, пошто, према Пентагону, Пекинг до овог датума планира силна дејства кинеске армије на Тајвану.

Кинеска амбасада у САД већ је одговорила на гласне претње шефа Индо-пацифичке команде. Дипломатско представништво је упозорило да се никоме не саветује да потцењује способност и одлучност Пекинга да брани свој територијални интегритет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *