НОВИ АМЕРИЧКИ СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕР B-21 “RIDER” КРЕНУО СА ЛЕТНИМ ИСПИТИВАЊИМА НА НЕБУ ИЗНАД КАЛИФОРНИЈЕ! ВИДЕО

Андреј Млакар

Нови амерички стратешки бомбардер “B-21 “Rider” који се до сад само повремено појављивао испред и у хангару на фотографијама по први пут је снимљен у лету, што указује да су почела нова летна испитивања ове летелице која ће заменити целу флоту стратешких бомбардера САД: B-52, B-1B и B-2А.

Америчко ваздухопловство објавило је у среду прве фотографије у лету свог најновијег стелт бомбардера Б-21 Рејдер, након што су званичници одбране потврдили да је ова војна летелица полетела и летела на небу изнад Калифорније.

Програм испитивања извршен је у ваздухопловној бази Едварадс, а чак су и посматрачи успели да сниме уовај нови стратешки бомбардер у лету.

„Програм тестирања лета напредује добро“, рекао је Ендру Хантер, помоћник секретара Ваздухопловних снага за набавку током седнице сенатског одбора за оружане снаге раније овог месеца у Вашингтону. Летна испитивања нам помажу да сазнамо све о јединственим карактеристикама ове платформе, на веома ефикасан начин.”

Како се наводи америчко РВ Ваздухоплоство, ако сви планови буду текли како треба овај стратешки бомбардер би у оперативне ексадриле требао почети да улази од пролећа 2025 године.

https://tvfront.rs/istorijski-dan-za-americku-avijaciju-poleteo-bombarder-6-generacije-b-21-rider/#google_vignette

B-21 Raider добио је иначе име по Дулитл Рајдеру, који је постао познат као организатор напада на Јапан у Другом светском рату.

Конструктори су за B-21 Raider навели да ће обезбедити велики домет, високи степен преживљавања и флексибилност у ношењу убојног терета у различитим мисијама. Како је замишљено Б-21 ће пробити најтежу одбрану за прецизне ударе било где у свету.

Труп авиона B-21 Raide има светлосиву боју дизајнирану да смањи инфрацрвени потпис, који је вероватно допуњен радарским упијајућим премазом као карактеристикама многих стелт авиона пете генерације. Произведен коришћењем класификоване мешавине проводних и непроводних материјала (угљеник или гвожђе-оксид), премаз апсорбује таласе радара пре него што пренесе енергију емитовања у топлотну и распрши је унутар непроводних материјала како би се смањио преостали топлотни потпис

Једна од главних карактеристика B-21 Raide је његова стелт технологија, иако многи критични елементи остају непознати или високо поверљиви.

Имитирајући свог претходника, Б-2, нови B-21 Raide има дизајн са мешаним крилима који може ефикасније да избегне нискофреквентне осматрачке радаре. Површина летелице је изглађена да би се смањио отпор, истовремено смањујући потрошњу горива са чиме се повећава његов максимални домет. Уложени су напори да се усисници мотора учине компактнијим и плиткијим како би се смањио ризик да радарски сензори открију велике физичке шупљине унутар оквира авиона, приступ који помаже да се сакрију лопатице вентилатора мотора које су такође високо рефлектирајуће и стога их може открити радар.

Одмах испред главног стајног трапа и унутра налазе се две избочине, могуће Луненбергова сочива слично као на Ф-35. Они би били уклоњени пре мисије која захтева режим скривеног лета, осим ако се не могу увући. У унутрашњости врхова крила виде навигациона светла.Верује се да она остају скривена и у прикривеном режиму лета.

B-21 Raider ће вероватно имати напредни и модуларни софтвер способан да повеже различите сензоре, платформе, оружја и Ц2 а подршку високо умрежених операција или задатака као што су тимови без посаде (МУМ-Т), који ће омогућити сарадњу са борбеним беспилотним летелицама у ризичним операцијама, када прети опасност од губитка посаде и летелице као што су лоцирање, праћење, испитивање непријатељске противваздушне одбране.На првој летелици уочена је и наранџаста сонда близу предње стране и верује се да има везе са тестирањем лета.

B-21 Raider има отворену архитектуру која омогућава брзу надоградњу, ношење нових типова наоружања, нови софтвер за мрежно ратовање. Са овим иновацијама, Б-21 је конструисан да одговори на претње у деценијама које долазе.

B-21 Raider има неколико других побољшања у односу на свог претходника, укључујући дубљи труп за смештај веће носивости убојног терета или горива. B-21 Raider има увлачећи стајни трап са два точка како би се обезбедио више унутрашњег простора од увлачећа четири точка на Б-2.

Овај стратешки бомбардер 6. генерације настао је у партнерству компаније Northrop Grumman и Ваздухопловства САД. Између ова два носиоца посла сачињен је уговор по подели послова и приступ информацијама до којих се дошло у паралелном развоју.

Како је замишљено B-21 Raider ће чинити окосницу флоте бомбардерске авијације у другој половини 21. века. B-21 Raider ће бити носилац како новог конвенционалног тако и нуклеарног наоружања коју чини палета бомби B61-11, B61-12, B61-13, LRSO.Иако је прави радијус B-21 Raider и даље поверљив, процене га постављају на око 8.000 км без допуњавања горива, наглашавајући изузетан глобални потенцијал платформе.

Кључна стратегија програма била је, као и код Ф-35 изградња првог тестног авиона кроз компјутерску симулацију, где су били отклоњени сви проблеми. То значи да је кориштено у пројектовању искуство дигиталног инжењеринга и моделирања што је отворило пут за развој платформи следеће генерације.

Први уговор за пројектовање авиона потписан је био 2015. године. Пројектни тим за производњу бомбардера 6. генерације укључио је више од 8.000 људи из компаније Northrop Grumman, 400 добављача из 40 држава унутар САД. Од осталих компанија у посао су укључене биле и следеће компаније: Pratt & Whitney, Janicki Industries, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems и Spirit Aerosystems.

Године 2019. формиран је је био тим за тестирање бомбардера Б-21 који се састоји од особља компаније Northrop Grumman и Ваздухопловства САД који су почели да раде заједно на спровођењу операција за извођење опитног лета пре прве испоруке авиона.

Раидер је представљен јавности у децембру прошле године и његов први лет је заказан за ову годину, након успешног „првог укључивања“ у јулу. Овај први лет, који је првобитно био планиран за 2021, али је одложен због пандемије Цовид-19, одвешће први пробни модел из фабрике 42, у близини Палмдејла у Калифорнији, у ваздухопловну базу Едвардс.

Прва формална база за обуку Б-21 постала је ваздухопловна база Елсворт у Јужној Дакоти, а примарне базе у којима ће бити смештени бомбардери су Вајтмен у Мисурију и Дајс у Тексасу.

УСАФ тренутно планира да набави најмање 100 Б-21 по цени од 692 милиона долара по авиону, што је много нижа цена од цене бомбардера Б-2 Спирит које замењује, а који коштају више од 2 милијарде долара по авиону.

Један коментар на “НОВИ АМЕРИЧКИ СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕР B-21 “RIDER” КРЕНУО СА ЛЕТНИМ ИСПИТИВАЊИМА НА НЕБУ ИЗНАД КАЛИФОРНИЈЕ! ВИДЕО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *