ЛЕТ У ВЕЧНОСТ: 25 ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ СМРТИ ПУКОВНИКА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА

Андреј Млакар

На данашњи дан навршава се 25 година од херојске смрти пуковника Миленка Павловића који је тог 4. маја 1999. узлетео са МиГ-29 у сусрет непријатељу и настрадао изнад родног Ваљева.

Тог 4. маја у 12.05 Оперативни центар Корпуса ПВО дао је сигнал за ваздушну опасност, а у 12.07 наређено је полетање ловца МиГ-29. Међутим због отказа радио везе на припремљеној летелици, наређена је промена авиона.

У тренутку док се вршила промена авиона са командног места 204. лап дошао је потпуковник Миленко Павловић, који је стигао до другог авиона МиГ-29 евиденцијског броја 18019. Павловић је наредио млађем колеги да остане на аеродрому, сео је у летелицу покренуо моторе.

Командант 204. лап потпуковник Миленко Павловић је са МиГ-20 полетео према родном Ваљеву. Летео је на висини од 3.000 метара. Према непријатељским летелица, наводила га је једница ВОЈИН. О овом лету информисана је била 250. ракетна бригада како њене јединице не би дејствовале мислећи да је непријатељски авион.

Последњи пут са њим је радио веза била успостављена у 12.47 сати после чега је дошло до прекида радио везе. У 13.20 сати стигла је вест да је потпуковник Миленко Павловић погинуо после кратке ваздушне борбе са два ловца F-16CJ. Павловићев ловац је оборен у рејону Ваљева изнад села Петнице и да је погинуо.

Ваљевци сведоче да се авиони нису видели, али да се чула грмљавина мотора. Није било као до тада, да надлете и избаце бомбе. Нису слутили каква се драма одиграва на небу. Све док нису чули експлозију и угледали делове запаљеног авиона како пада и помислили да је оборен авион НАТО.

Потпуковник Миленко Павловић постхумно је унапређен у чин потпуковника. После његове погибије летелице 204. лап више нису полетале на борбене задатаке у сукобљавању са НАТО летелицама.

Касније утврђено је да је потпуковника Павловића оборио амерички пилот Michael H. Geczy који је био за командама ловца F-16CJ Block 50 серијског броја 91-0353.

Погибија потпуковника Павловића десила се на дан када је даван 40 -дневни помен пилоту мајору Зорану Радосављевићу, који је погинуо 26. марта после дуела са четири америчка ловца Ф-15Ц, који су на њега и његовог колегу испалили ракете АИМ-120 АМРААМ. Том приликом пилот мајор Слободан Перић је преживео и спустио се код Угљевика у Републици Српској.

Пуковник Миленко Павловић за своје дело никада није проглашен херојем. Постхумно је одликован Орденом за храброст и Златном летачком значком. Сваке године 4. маја у знак сећања на Миленка Павловића, команданта 204. ловачко-авијацијског пука, његове колеге, родбина и поштоваоци положе венце на споменике у Ваљеву и селу Бујачић, где је пао његов авион.

Напомена:

У изради текста кориштена је књига тројице аутора: Данко Боројевић, Драги Ивић, Жељко Убовић: “МиГ-29 Наша прича”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *