САД СУ ОБЕЋАЛЕ ДА ЋЕ ТАЈВАН СНАБДЕВАТИ САВРЕМЕНИМ НАОРУЖАЊЕМ, А НЕ ЗАСТАРЕЛИМ ПОПУТ УКРАЈИНЕ

Председник Комитета за спољне послове Представничког дома САД Мајкл Мекол обећао је да ће САД испоручивати Тајван најновијим оружјем, а не застарелим моделима који се испоручују Украјини.

Мекол, који је на Тајван допутовао као део двопартијске делегације америчког Конгреса, разговарао је са новоизабраним председником кинеског острва Лаи Ћингдеом. Амерички конгресмен је напоменуо да верује да ће се оружани сукоб на Тајвану разликовати од борби у украјинској кризи. Мекол је уверен да ће се велики део борби одвијати на мору. На основу тога, Вашингтон ће Тајпеј наоружати најновијим системима наоружања, а не застарелим моделима совјетске производње, као што је био случај са Украјином.

Мекол је нагласио да САД намеравају да наставе да подржавају Тајван, који је један од кључних савезника Вашингтона у региону. Амерички конгресмен је такође назвао војне вежбе кинеске војске великих размера након инаугурације тајванског председника Лаја Ћингдеа „акцијом застрашивања“ показујући да Пекинг није заинтересован да поврати Тајван мирним путем.

Упркос чињеници да је кинеско Министарство спољних послова раније захтевало да се САД уздрже од организовања посета чланова Конгреса Тајвану, Вашингтон наставља курс ка подстицању новог оружаног сукоба великих размера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *