ПРОИРАНСКЕ ШИИТСКЕ МИЛИЦИЈЕ НАПАЛЕ АМЕРИЧКУ БАЗУ У БЛИЗИНИ НАФТНОГ ПОЉА АЛ ОМАР У СИРИЈИ

Проиранске снаге настављају да нападају америчке војне базе у Ираку и Сирији; следећа мета била је америчка база у области нафтног поља Ал Омар на истоку Сиријске Арапске Републике. Ово је објавио ТВ канал Al Mayadeen.

Америчка војна база нападнута је ноћас дроновима, а пријављено је неколико веома снашних експлозија чији су се одјеци чули у околини. Последице напада нису пријављене, Американци још нису коментарисали напад, за који је одговорност преузео шиитски покрет „Исламски отпор Ирака“, који је на сопственом Телеграм каналу објавио одговарајуће саопштење.

“(…) борци покрета извели су овај напад као одговор на масакр Палестинаца у Појасу Газе. (…) покрет ће наставити да се бори против америчких окупационих снага како у Ираку тако и у суседним земљама”, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су раније Американци наводно одбили напад дроном на војну базу у Ал Шададију у сиријској провинцији Хасеки користећи системе противваздушне одбране који се налазе на територији базе. Америчка команда радије не говори о последицама напада. Али у Ираку, пре неколико дана, проиранске групе напале су пројектилима америчку војну базу Аин ал-Асад у западној провинцији Анбар, пославши најмање десет пројектила. Американци су морали да користе противваздушну одбрану, укључујући системе Patriot, да одбију напад, али је на крају неколико америчких војника задобило повреде главе, а један ирачки војник је погинуо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *