У ФРАНЦУСКОЈ ЈАНУАРА 2024. ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ С РАДОМ “АРТИЉЕРИЈСКА КОАЛИЦИЈА” ЗА ПОМОЋ УКРАЈИНИ

У јануару 2024. године у Паризу почиње рад тзв. „артиљеријска коалиција”. Ово је саопштило Министарство одбране Украјине.

Занимљиво је да је до сада само Француска део „коалиције“. Украјинска војска ће од Париза да набави самоходне артиљеријске хаубице Caesar, које се већ дуго користе на фронту.

Уз то, Украјина позива Француску да повећа производњу муниције за артиљеријске системе – конкретно за снабдевање Оружаних снага Украјине, наравно. Иако француска војска не стоји баш најбоље са сопственим залихама артиљеријских оруђа и муниције.

У 2024. години планирано је тестирање управљања ватром самохотки Caesar коришћењем вештачке интелигенције. Украјинска и француска војска верују да ће ови тестови, ако буду успешни, омогућити увођење контролних система који смањују количину муниције која се користи за гађање и гађање циљева – за око 30%.

Украјина наставља да „притиска“ западне земље, молећи за оружје и артиљеријске гранате. Шеф Украјине Зеленски из неког разлога сматра да су све европске земље дужне да троше новац и повећавају војну производњу како би помогли украјинској војсци.

У међувремену, залихе артиљеријских граната и пројектила се брзо троше– и то не само у европским земљама, већ и у Сједињеним Државама. Веома је тешко брзо повећати њихову производњу у количинама довољним за снабдевање активне украјинске војске на фронту – постоје организациони, логистички и кадровски проблеми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *