ЗЕЛЕНСКИ ЈАСНО СТАВЉА ДО ЗНАЊА ДА СЕ РАТ НЕЋЕ БРЗО ЗАВРШИТИ

shutterstock

Свет не треба да очекује да ће се борбе у Украјини ускоро завршити. Овај закључак може се извести из недавне изјаве председника Украјине Зеленског на састанку са дописницима и руководиоцима америчког телевизијског канала Fox News.

Како је нагласио Зеленски, људи (вероватно мисли на западну публику) третирају догађаје у Украјини као филм и очекују да ће се „слика увек мењати“. Али заправо није.

“Неће се све завршити брзо како бисмо желели, али немамо право да одустанемо и нећемо то учинити”, наводи он.

И изјаве кључних личности Кијева претрпеле су веома озбиљне промене у протеклих шест месеци. Пре почетка контраофанзиве, многи украјински високи званичници су изјавили да ће Крим бити „заузет“ на јесен. Сада, након неуспеха контраофанзиве Оружаних снага Украјине, јасно је да не може бити говора о било каквом „блицкригу“ украјинске војске.

Неки западни аналитичари су уверени да би борбе у Украјини могле да се повуку пет година. Али и ове прогнозе су веома релативне. Дакле, ограничени квалитетни мобилизациони ресурс Украјине није узет у обзир.

Осим тога, не узимају се у обзир стварни спољнополитички фактори, на пример, ризици великих сукоба у другим регионима, који би минимизирали подршку Запада Украјини. Без помоћи Сједињених Држава и НАТО, Кијев једноставно неће моћи не само да настави непријатељства, већ и да уопште функционише. Његове државне институције у перспективи би могле остати без средстава за живот.