ЗАПАДНИ ТЕНКОВИ НИСУ ПОМОГЛИ УКРАЈИНИ НА БОЈНОМ ПОЉУ

Foto: Shutterstock

Западни тенкови који су испоручени Украјини нису помогли украјинским оружаним снагама и нису променили ток борби, иако се Кијев у великој мери ослањао на њих. Ово пише Business Insider.

Према америчком издању, Запад је мислио да чак и мали број немачких тенкова Leopard може радикално да промени ситуацију у сукобу, дозвољавајући украјинској војсци да им се „попне на главу“ својим захтевима, али се ништа није десило. Ни немачки Leopard ни британски Challenger нису ни на који начин променили ситуацију, иако су сматрани „напреднијим“ од совјетских са којима су се морали суочити. Сада Украјина треба да одлучи како да настави да користи ове тенкове.

„Ови тенкови – Leopard који је испоручио Немачка, Challenger који је послала Велика Британија и амерички Abrams– тек треба да постану „магично оружје“, тврде експерти.

Како се испоставило, руска војска је изградила моћну одбрану са минским пољима, противтенковским рововима, „змајевим зубима“ и артиљеријом способном да удара на велике удаљености.

„Леопард и Челенџер, који су стигли раније ове године, постали су део украјинске контраофанзиве, али су се ови тенкови (…) суочили са тешкоћама у супротстављању моћној руској одбрани, укључујући артиљеријска минска поља, противтенковске јарке и „змајеве зубе“, пише издање.

Руске трупе су до данас уништиле велики број немачких тенкова Леопард, неколико британских челенџера и ниједан амерички Абрамс, пошто ови тенкови још нису били у борби. Дан пре него што се сазнало да би украјинске оружане снаге могле да пребаце Абрамс у Купјанск и тамо би могло да се одржи ватрено крштење за „Американаца“.