УКРАЈИНА ПОЧЕЛА ДУГО ОЧЕКИВАНУ ОФАНЗИВУ: Прво кренула у јуриш механизована пешадија, а онда уследио притисак на целом фронту!

Док се цео свет убадао са тим шта се дешава у Белгороду и поновни упад диверзантске групе из Украјине, заробљавање руских војника и убеђивање са гувернером Белгордске области Украјинска војска започела је 4. јуна дуго очекивану офанзиву.

За сад бојажљиво, али се кренуло снагама јачине батаљона. Ово је у понедељак рано ујутро потврдио у свом ванредном обраћању портпарол руске војске генерал Конашенко.

” Непријатељ је ујутру 4. јуна покренуо офанзиву великих размера на 5 сектора фронта у правцу Јужног Доњецка увођењем 23. и 31. механизоване бригаде из стратешких резерви Оружаних снага Украјине уз подршку других војних јединица. Укупно је укључено 6 механизованих и 2 непријатељска тенковска батаљона.

Циљ непријатеља је био да пробије нашу одбрану на најрањивијем, по његовом мишљењу, сектору фронта. Непријатељ није остварио своје задатке, није имао успеха.

Као резултат вештих и компетентних акција Источне групе снага, губици Оружаних снага Украјине износили су више од 250 припадника, 16 тенкова, 3 борбена возила пешадије, 21 борбено оклопно возило. Командант уједињене групе трупа – начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генерал Валерији Герасимов у овом периоду био је на једном од предњих командних места на овом правцу”, саопштило је руско министарство одбране.

Иначе у тиоку ноћи украјинска војска наставила је јаке нападе на Јужнодоњецком правцу, из Угљедара покушали су да продру ка Волновахи и пресеку аутопут Доњецк-Мариупољ. Руски извори тврде да су украјинске једнице имале мањих успеха

 Иначе поред Угљедара, јаке украјинске снаге сконцентрисане су на потезу Красногоровка – Горловка 40 км од Доњецка.

 Руска тактичка авијација наставља да бомбардује положаје украјинске војске у Авдејевки 12 км од Доњецка.

Ратни дописник руске државне телевизије Александар Сладков описао је тренутно стање првог дана украјинске офанзиве:

” Команда Оружаних снага Украјине концентрише снаге у области Часов Јар и Ивановски. Непријатељ се инфилтрирао и пребацује оклопна возила у исто подручје. Руска артиљерија активно ради, пешадија се бори. Оружане снаге Украјине својим деловањем покушавају да изравнају фронт дуж линије Пивнично-Курдјумовка-Клешчовка заузимањем доминантних висова. Са ове линије украјинска војска може да развије офанзиву у дубину, задајући ударац између делова 1. и 2. корпуса ДНР. И истовремено стварајући претњу покривености са југа Артемовска, онда је опасно прићи селу Голмовски и Горловка. Након тога, непријатељ може развити офанзиву у правцу Углегорске државне електране. Јужно од Авдијевке код Водјања и Искусне оружане снаге Украјине су напале у групама до чете, ојачане тенковима. Ови напади нису донели успех Оружаним снагама Украјине. Пошто су претрпели губитке, били су приморани да се повуку. На правцу Угледар, Оружане снаге Украјине покушале су да нападну у два правца са тенковском четом уз подршку пешадије. Укупно је до један батаљон бачен у борбу у два правца дуж Угледара. Овде је украјинска војска страдала. Озбиљни губици су начињени у опреми и људству, изгубљено најмање 7 тенкова и десетак оклопних возила, губици у људству до 2 чете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *