УКИДА СЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ, ЈЕР ЈЕ ФРАНЦУСКА РАСПОРЕДИЛА ДОДАТНИ КОНТИНГЕНТ ВОЈНИКА

Ванредно стање на пацифичкој острвској територији Нове Каледоније биће укинуто у уторак ујутру, после две недеље насилних немира због француских планова да промене правила за покрајинске изборе.

Ванредно стање које је уведено 16. маја престаће у понедељак у 20 часова у Паризу (18:00 GMT и 05:00 чсасова у уторак у Нумеи), саопштила је Јелисејска палата у недељу увече, додајући да ће још око 480 припадника полиције бити распоређено на територију као појачање за 3.000 припадника обезбеђења који су већ на терену.

Насиље је избило у Новој Каледонији, где око 40 одсто становништва чине припадници домородачког народа Канака, док се француски парламент припремао да расправља о уставним променама које би омогућиле онима који живе на тој територији најмање 10 година да гласају на покрајинским изборима.

Критичари су рекли да ће амандман разводнити гласачки утицај Канака и поткопати споразум из Нумее, један од два кључна политичка споразума која су договорена након последњег великог избијања насиља 1980-их.

Најмање седам људи је погинуло у најновијим грађанским немирима, а барикаде су подигнуте преко главних путева, а комерцијалне локације су опљачкане и запаљене.

Седму жртву убила је полиција у петак увече, убрзо након што је француски председник Емануел Макрон посетио острва како би покушао да смири ситуацију, обећавајући касније да ће амандман бити повучен.

Макронова одлука да не обнови ванредно стање показала је жељу Париза да започне процес деескалације и поново успостави услове за дијалог, додаје се у саопштењу.

Главна политичка коалиција која се залаже за независност, FLNKS (Канак и Социјалистички народноослободилачки фронт) објавила је у суботу саопштење у којем се наводи да је приоритет ублажавање тензија и да је једино одрживо решење „политичко и нерепресивно“.

Укидање ванредног стања требало је да омогући састанак са FLNKS, наводи се у француском саопштењу, а укидање барикада је такође „неопходан услов за отварање конкретних и озбиљних преговора”.

Није саопштено о статусу ноћног полицијског часа који су увеле локалне власти у Новој Каледонији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *