УАЕ СУ ЗАБРАНИЛИ САД ДА ИЗВОДЕ ВАЗДУШНЕ НАПАДЕ НА ЈЕМЕН ИЗ БАЗА СА ТЕРИТОРИЈЕ ЕМИРАТА

Америчко ваздухопловство почело је да премешта своје борбене авионе и дронове из УАЕ у Катар након што су власти Емирата рекле да више неће дозволити ваздушне нападе на циљеве у Јемену и Ираку користећи опрему стационирану у бази Ал Дафра у близини Абу Дабија.

Према америчком издању The Wall Street Journal, влада УАЕ страхује од напада на њене објекте од стране снага које подржава Иран због чињенице да Абу Даби олакшава америчке војне операције у региону.

Такође се наводи да јеменски побуњеници Хути настављају са нападима на западне трговачке бродове, масовно користећи крстареће ракете и лутајући муницију. Конкретно, 29. априла ове године Хути су успели да погоде брод за расуте терете Cyclades који је вијорио малтешку заставу са удаљености од 1,5 хиљада километара од места лансирања.

Јемен је, заправо, кључна тачка за контролу Аденског залива, излаза у Црвено и Арапско море, као и мореуза Баб ал Мандеб, преко којег се значајан део извоза из земаља Персијског залива у тржишта Азије, Сједињених Држава и Европе.

Након ескалације палестинско-израелског сукоба у Појасу Газе, Хути су најавили намеру да изврше нападе на израелску територију, као и да спрече пролазак бродова повезаних са њом кроз воде Црвеног мора и мореуза Баб ал Мандеб.

Док транспорт кроз Црвено море чини око 10% глобалних трговинских токова, напади Хути повећавају и време испоруке и трошкове испоруке за извознике и увознике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *