THE NEW YORK TIMES: “ИЗРАЕЛ ОДУСТАО ОД НАПАДА ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА НА ИРАН ЗБОГ ПРИТИСКА САД И НАТО”

Упркос чињеници да је Иран подвргао Израел великом нападу беспилотних летелица и пројектила 14. априла 2024. године, израелска војска још увек није извршила снажне ударе на иранску територију. Америчко издање The New York Times покушало је да схвати разлоге за ову ситуацију, анализирајући могуће разлоге одбијања Израела да нападне иранску територију.

Како преносе амерички медији, Израел је одбио да изврши ударе великих размера на Иран због притиска САД и НАТО. Западни савезници јеврејске државе категорички су се противили ударима на Иран због страха од рата великих размера у региону. Сада ће Западу бити веома тешко да развуче још један снажан сукоб осим украјинског.

Претходно је један број аналитичара изнео мишљење да би САД могле да захтевају од Израела да не удари Иран у замену за дозволу да спроведе операцију израелске војске против покрета Хамас у граду Рафа на југу Појаса Газе. Међутим, након ширења ове информације, амерички државни секретар Ентони Блинкен категорички се успротивио овој операцији.

Бела кућа и Стејт департмент добро су свесни да би операција у Рафи довела до хуманитарне катастрофе великих размера и смрти огромног броја цивила. Уосталом, у граду и околини сада се окупило најмање 1,4 милиона избеглица из северних региона Појаса Газе. Стога је мало вероватно да би Сједињене Државе дозволиле такву операцију чак и у замену за одбијање Израела да нападне иранску територију.

Вероватно би САД могле једноставно да запрете Израелу повлачењем подршке у случају конфронтације са Ираном, а у таквој ситуацији би се израелска страна нашла у веома тешкој позицији. Стога, израелска влада није имала друге опције осим да одустане од напада великих размера на иранске циљеве. С друге стране, могуће је да ће Израел извести ударе, али после неког времена, како би они били што неочекиванији за Иран.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *