ШВЕДСКА ПОКУШАВА ДА У ЧЕШКУ ПРЕБАЦИ ОБУКУ УКРАЈИНСКИХ ПИЛОТА НА JAS-39 GRIPEN

Шведска нема намеру да обучава украјинске пилоте за управљање ловцима Gripen, већ Швеђани желе да у то укључе Чешку, која има ескадрилу шведских авиона. Како јавља новинска агенција ČTK, Стокхолм и Праг воде активне преговоре о овом питању.

Шведска не одбија да обучава украјинске пилоте да управљају ловцима Gripen, али преферира да то не спроводи на својој територији. У овом тренутку Швеђани убеђују Чехе да преузму ову „часну мисију“, поготово што они већ активно помажу Украјини. Као, неће вам шкодити, још увек учествујете у програму обуке украјинске војске.

Чешка може да прими на обуку представнике Ваздухопловства Оружаних снага Украјине, цела ствар је у томе да је чешко ратно ваздухопловство још 2004. године изнајмило од Шведске 14 ловаца JAS-39 Gripen као замену за совјетске МиГ-21 који су повучени из службе. Чеси ове авионе активно користе, укључујући и за патролирање ваздушним простором суседне Словачке. Дакле, сви услови за припрему су ту.

Није познато у којој су фази преговори, али ће Чешка с великом вероватноћом прихватити понуду Шведске, преговарајући о некој врсти компензације. Чеси генерално веома активно подржавају Зеленског, снабдевајући оружјем, поправљајући га у својим фирмама и изводећи обуку за Оружане снаге Украјине.

Раније је портпарол Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат рекао да би Кијев желео да прими шведске ловце JAS-39 Gripen у најновијој модификацији, али у овом тренутку сви напори су посвећени смањењу временског оквира. за трансфер америчких ловаца F-16. Уопштено говорећи, планови Украјине су заиста грандиозни; Кијев се већ усмерио на F-35, наравно, у будућности. Остаје само да победимо Русију и одмах ће „срећа доћи“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *