СЕВЕРНА КОРЕЈА НАСТАВЉА СПЕЦИЈАЛНИ РАТ ПРОТИВ ЈУГА: Балонима испоручена нова тура џакова са смећем

Андреј Млакар

Северна Кореја наставља специјални рат против свог јужног суседа бомбардујући свог суседа са којима никад није склопљен мир са џаковима смећа који балонима прелећу 38. паралелу, односно демилитаризовану зону.

До сада Пјонгјанг као одговор на слање пропагандних порука са југа одговорио је слањем 260 балона који су се спуштали од Демилитаризоване зоне до насеља на крјањем југу Корејског полуострва.

У недељу рано ујутро послато је чак 600 балона са кесама смећа, стајског ђубрива и канализационог отпада преко граније у Јужну Кореју.

Већина кеса са отпадом пала је у околини престонице Сеула и по провнцији Гјеонги.

Поводом ове акције Северне Кореје огласио се и Заједнички здружени штаб јужнокорејске армије који је навео да ова aкција Пјонгјанга означава значајну ескалацију на Корејском полуострву и да ће бити предузете све “неопходне мере” портив Северне Кореје као одговор на ову акцију.

Исто тако Заједнички здружени штаб јужнокорејске армије Заједнички здружени штаб јужнокорејске армије саветовао је грађане да не дирају предмете и пријаве их оближњим војним или полицијским органима и упозорио на могућу опасност од балона.

Градска влада Сеула је такође саопштила у недељу да ће управљати центром за хитне случајеве 24 сата дневно како би реаговао на такве објекте.

Подсетимо ескалација је започела у уторак 28. маја када се Северна Кореја у знак одмазде због слања балона са пропагандним порукама против те државе одговорила слањем најлонских джакова пуних смећа и стајског ђубрива на југ балонима. Два дана касније 30. маја под личним надзором севернокорејског председника Ким Џонг Уна испаљена је слава ракета из лансера калибра 600 мм као одговор Сеулу на растуће тензије.

Сада операција интензивног специјалног рата југа и севера Кореје се наставља и не представља ништа ново у односима две државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *