РУСКА НАПАДНА НУКЛЕАРНА ПОДМОРНИЦА УПЛОВИЛА У ЛУКУ ХАВАНА!ПРВИ ПУТ ОД КРАЈА ХЛАДНОГ РАТА! ВИДЕО

Руска нападна нуклеарна подморница после скоро 14 дана интензивног путовања под водом и над водом, маневара на Атлантику и приласку обалама Флориде упловила је у Хавану.

Пре неколико дана у луку Хавана упловила је ракетна фрегата Адмирал Горшков, а сада и Јасен М нападна нукеларна подморница.

Оба пловила узнемирила су Запад јер су заправо и ракетна фрегата и нападна нуклеарна подморница били носач хиперзвучних ракета “циркон” што је веома узнемирило Сједињене Државе, па су због тога били подигнути противподморнички авиони П-8 Посједон.

Нападна нукеларна подморница класе Јасен (Пројекат 855) представља најновију нападну нуклеарну подморницу руске ратне морнарице за 21. век.

Развој нове класе нападних нуклеарних подморница започео је крајем 1970-тих година 20. века. Развој конструкције завршен је крајем 1980 тих у конструкционом бироу Малахит у Санкт Петербургу. Уследио је распад Совјетског Савеза, економска и финансијска кризаи пројекат је обустављен.

У западној литератури пројакет ове подморнице добио је назив класа “Северодвинск”.

Основни погон нападне нукеларне подморнице Јасен М јесте водом хлађен нуклеарни реактортипа КМП. У питању је нуклеарни реактор четврте генерације који има животни век од 25 до 30 година. Заједно са помоћним погоном електромотором обезебђује брзину подморнице на површини од 20 чворова и под водом 35 чворова односно 37 на површини и 65 км на час под водом. У режиму такозвсане “тихе пловидбе” може да развије брзину од 28 чворова (51,8 км на час).

Труп подморнице класе Јасен М подељен је на девет водонепропусних одељења од тога четири су једна одељка, а пет дводелних.

Дужина ових подморница је 111 м, ширина трупа је 12 м. Површински депласман ових подморница је 9.500 тона, а подводни 13.800 тона.

Званична тестна дубина на коју је подморница заронила је 600 м

Посада броји 90 чланова.

Наоружање:

За противподморничку борбу подморница има тешка торпеда типа 65-67 који се лансирају из осам цеви калибра 650 мм и два калиба 533 мм. Укупно 10 торепних цеви кроз које се могу полагати и на дну лежеће мине. Торпедни апарати се иначе не налазе на прамцу него на боковима јер на прамцу се налази аутоматизовано-дигитални, активно-пасивни сонар.

Непоред испред командног моста налазе се вертикални лансери. У сваки је могуће сместири 4-5 ћелија са противподмроничким крстарећим ракетама П-800 Оникс и крстареће ракете фамилије Клуб С. Борбени комплет је 32 односно 47 ракета намењених за деловање по циљевима на мору и под површином мора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *