РАКЕТНИ СИСТЕМ ТОР М2, ИНТЕРЕСАНТАН ЗА АФРИЧКЕ ЗЕМЉЕ

Форум Русија-Африка, који је завршен у Петрограду, постао је важан догађај за развој спољно-економске сарадње, јачање међународне безбедности и решавање бројних хуманитарних проблема данашњице.

Данас су Африканци пре свега заинтересовани за руске индустријске технологије, као и за комплексе и системе наоружања који могу да обезбеде територије и становнике Русији пријатељских држава.

Тако је руски концерн Алмаз-Антеј, који је специјализован првенствено за производњу ПВО ракетних система и комплекса, пажњи учесника и гостију манифестације представио бројну линију високотехнолошких војних производа.

Пре свега, то су противваздушни ракетни системи и радарске станице.

На пример, гости форума су могли да се упознају са моделима ПВО ракетних система кратког домета породице Тор-М2 које производи Ижевски електромеханички завод Купол.

У оквиру изложбе приказани су ПВО системи Тор-М2Е, Тор-М2К, Тор-М2КМ – различите модификације овог борбеног возила.

Треба напоменути да се ПВО ракетни системи Тор-М2У развијају, производе и модернизују у Ижевском електромеханичком комбинату Купол (део концерна Алмаз-Антеј ВКО АД).

Ова борбена возила су аутономна и могу да раде у заједничком систему ПВО.

У савременим оружаним сукобима, породични комплекси Тор су више пута показали своју високу ефикасност у борби против различитих средстава ваздушног напада и извиђања непријатеља. У зони специјалне војне операције системи „Тор“ су се на најбољи начин показали.

На небу Донбаса и Новоросије, турске беспилотне летелице Бајрактар ТБ2, америчке ракете Химарс, вођене бомбе ЈДАМ, британске ракете Сторм Шедоу и друге „визит карте“ војно-индустријског комплекса НАТО биле су међу метама за ове системе ПВО.

Данас је курс Русије на јачање и проширење пословних веза с афричким земљама планиран за дуги низ година. А ова мултилатерална и обострано корисна сарадња између афричких држава и Русије обећава веома озбиљне изгледе за све стране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *