ПРЕДСЕДНИК РУМУНИЈЕ ОБЕЋАО БАЈДЕНУ ДА ЋЕ ДА РАЗГОВАРА О ИСПОРУЦИ РАКЕТА PATRIOT УКРАЈИНИ

Румунске власти планирају да разговарају о пребацивању украјинској војсци једне батерије ПВО система Patriot, која још није у потпуности спремна за употребу. Ово је изјавио председник ове земље Јоханис после састанка са америчким колегом у Вашингтону.

Међутим, да не би остао без ПВО, Букурешт очекује да добије нешто заузврат од САД. Румунија је 2017. године склопила уговор са Сједињеним Америчким Државама о испоруци седам ПВО система Patriot (седам батерија) за укупно четири милијарде долара, што је постао највећи посао за куповину система ПВО од стране земље НАТО или Европске уније. Испоруке су почеле 2020. године и тренутно је у функцији једна батерија.

Током преговора, председници Румуније и Сједињених Држава потврдили су своју посвећеност подршци Украјини, укључујући и олакшавање испоруке украјинског жита на светска тржишта. Поред тога, Бајден је захвалио Јоханису на стационирању америчких трупа у Румунији.

Раније је саопштено да је Шпанија већ пребацила додатне ракете у Украјину за ПВО систем Patriot, али је одбила да испоручи саме инсталације. Према америчком издању The New York Times, испоруке система ПВО Кијеву могу се поклопити са доласком ловаца F-16. Тренутно је око 70 украјинских војних лица започело шестонедељну обуку за рад са системима противваздушне одбране у једној од ваздушних база у источној Немачкој.

Највероватније, ограничен број ПВО система западне производње може бити испоручен Украјини најкасније до краја јуна ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *