ПОСАДА БРИТАНСКОГ РАЗАРАЧА HMS DAUNTLES ЗАПЛЕНИЛА 1,2 ТОНЕ КОКАИНА ВРЕДНОГ 140 МИЛИОНА ФУНТИ НА КАРИБИМА

Ратни брод Краљевске морнарице HMS Dauntless учествовао је у две велике операције разбијања кријумчарења дроге, запленивши 1,2 тоне кокаина у вредности од око 140 милиона фунти током мисије усмерене на кријумчаре на Карибима.

У једној операцији, разарачType-45  је зауставио”брзи” чамац за кријумчарење дроге, користећи свој хеликоптер Wildcat током патроле у Карипском мору.

Краљевски маринци, који раде заједно са америчком обалском стражом, зауставили су и претражили чамац кријумчара – пре него што су запленили 1.230 кг кокаина.

HMS Dauntless је пронашао брзи чамац са дрогом након што је открио сумњиво пловило на свом радару.

Реагујући брзо, ратни брод се приближио чамцу и послао свој хеликоптер.

Тим америчке обалске страже је послат док се HMS Dauntless приближавао, а хеликоптер је пружао ваздушну подршку током операције.

ФОТО: Royal Navy

ХМС Даунтлесс је такође подржао америчке агенције за спровођење закона у праћењу авиона који лето са 550 кг кокаина из Венецуеле користећи своје сензоре за скенирање неба да пресретну авион.

Обично би се радари разарача типа 45 користили за скенирање неба у потрази за пројектилима или непријатељским надолазећим борбеним авионима – праћење авиона за кријумчарење дроге било је прво.

Авион су пресреле америчке агенције за спровођење закона на Карибима и заплениле илегални терет.

HMS Dauntless, ратни брод са седиштем у Портсмуту, био је распоређен у Карипско море да би се супротставио кријумчарима дроге заједно са америчком обалском стражом почетком лета.

Свеукупно HMS Dauntless запленио је више од тоне кокаина – вредног више од 140 милиона фунти на улицама Британије.

Један од официра HMS Dauntless који је координирао операцију, а чије име не може бити именовано из безбедносних разлога, рекао је: „То показује да не само да смо у стању да ометамо проток дроге на мору, већ имамо способност да осетимо и пратимо ваздушни саобраћај, осумњичен за превоз дроге.

„Ово такође наглашава важност заузимања међуагенцијског приступа у борби против наркотика, пошто су наше колеге из САД успеле да заплене летелицу по доласку на одредиште.

Командант брода, командант Бењамин Дорингтон, рекао је: „Неизмерно сам поносан на оно што смо постигли, са својом напредном технологијом и висококвалификованим тимом, HMS Dauntless прави значајне кораке у разбијању транснационалних криминалних организација и заштити живота небројених појединаца, који су погођени трговином дрогом“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *