НАТО АВАКСИ ЛЕТЕ ИЗНАД МОЛДАВИЈЕ ЗБОГ РУСКИХ АВИОНА: Чувари самита Европске политичке заједнице

Летећа радарска станица E-3A Sentry, једини авиони са којима располаже Северноаталнска алијанса тренутно су ангажовани на небу изнад Молдавије где чувају и осматрају вазушни простор те земље до се у њој односно Кишињеву одржава самит Европске политичке заједнице.

Самит се одржава у периоду 31. мај -2. јун 2023 и за то време небом изнад Молдавије летеће и радарске станице Авакси.

„НАТО АВАКС може да открије авионе, пројектиле и дронове стотинама километара далеко, што их чини важном способношћу за рано упозоравање“, рекла је портпарол НАТО-а Оана Лунгеску, додајући да је „Молдавија близак и дугогодишњи партнер НАТО-у“.

НАТО додаје да од када је Русија напала Украјину, овај војно-политички савез повећао је своје ваздушно присуство у источној Европи додатним борбеним авионима, осматрачким авионима и авио- танкерима.

E-3A Sentry спроводе редовне патроле над источном Европом и регионом Балтичког мора како би пратили руске ратне авионе који лете у близини граница НАТО-а.

НАТО има четрнаест АВАКСА авиона, који су модификовани цивилни авиони Боинг 707. Летећи на висини од око 10 км, један АВАКС може да надгледа ваздушни простор у радијусу од 400 км.

НАТО АВАЦС такође рутински патролира небом током великих међународних догађаја, укључујући НАТО самите, последњи у Мадриду прошлог јуна, и друге догађаје високог профила, као што су међународни фудбалски турнири или Олимпијске игре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *