МОСКВА ПРЕТИ ЕСКАЛАЦИЈОМ РАТА АКО ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ИСПОРУЧЕ Ф-16 КИЈЕВУ

” Западне земље настављају путем ескалације у украјинском сукобу. Руска Федерација ће узети у обзир њихову намеру да пребаце борбене авионе Ф-16 у Кијев. Ово је у суботу за ТАСС саопштио заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко на маргинама скупштине Савета за спољну и одбрамбену политику (СВОП), пренео је ТАСС.

„У току је кретање на такозваној лествици ескалације. А видимо да се западне земље и даље придржавају сценарија ескалације. То подразумева огромне ризике за себе. У сваком случају, то ће бити узето у обзир у свим нашим плановима. Имамо сва неопходна средства да остваримо постављене циљеве“, рекао је заменик министра одговарајући на захтев за коментар о могућем снабдевању Украјини Ф-16.

Западни медији јавили су да су САД на самиту Г-7 у Хирошими дале зелено светло својим савезницима да могу своје борбене авионе Ф-16 да испоруче Украјини и да може да крене обука.

За овај пројекат осим Холандије и Велике Британије придружиле су се Данска и Португал, једине државе које изузев Велике Британије имају у свом наоружању ловце Ф-16 које замењују са ловцима 5 генерације Ф-35.

Иначе ове земље постале су део Коалције Ф-16 која се залаже за опремање Кијева западним борбеним авионима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *