КИНА ОДБИЈА ДА УЧЕСТВУЈЕ У ОПЕРАЦИЈИ ЧУВАРИ ПРОСПЕРИТЕТА У ЦРВЕНОМ МОРУ КОЈУ ПРЕДВОДЕ САД

Кина је одбила да се придружи коалицији коју предводе САД како би осигурала безбедну пловидбу у Црвеном мору, тако да кинески ратни бродови неће учествовати у операцији Чувари просперитета. Ово преноси Politico.

Према америчком издању, Пекинг је одбио позив шефа америчког Стејт департмента Антонија Блинкена да помогне „међународној заједници“ у заштити цивилних теретних бродова у Црвеном мору од напада јеменских Хута. Кина је јасно ставила до знања да кинеско Министарство одбране нема интереса за ову операцију, изведену под покровитељством Сједињених Држава. У исто време, Пекинг није против ако „велике земље” играју „конструктивну и одговорну” улогу у обезбеђивању безбедности поморских путева.

Како пише ТГ канал „Рибар“, то не би требало да буде изненађење; Кина самостално прати своје бродове, штитећи их од разних пирата. У Аденском заливу делује 45. одред ратних бродова кинеске народне армије. Осим тога, јеменски Хути не дирају кинеске бродове.

Раније је саопштено да ће се Европска унија придружити операцији Чувар просперитета, али у оквиру сопствене операције чији ће обим бити проширен. У овом тренутку, код Афричког рога и обале Еритреје налази се поморска група коју чине носач авиона Dwight Eisenhower, крстарица Philippine Sea, три разарача америчке морнарице и фрегата Languedoc, а требало би да им се придружи и фрегата грчке морнарице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *