КАЗАХСТАН ДЕМАНТУЈЕ ОДЛУКУ О НАБАВЦИ АВИОНА RAFALE

Казахстан нема намеру да купује француске ловце Rafale, Министарство одбране ове државе нема такве планове. Ово је саопштила прес служба Министарства одбране Казахстана.

Казахстан неће куповати ловце од Француске, Астана није водила никакве преговоре с Паризом о овој теми, а руководство Министарства одбране није планирало пренаоружавање ваздушних снага земље француским авионима. Приче у француској штампи на ову тему не одговарају стварности, Казахстан ће наставити да купује ловце Су-30СМ од Русије, ово је главни авион ловачке авијације и одговара Ваздухопловству Казахстана.

“Одмах ћу вам рећи, желим да вас разочарам, није било преговора о овом питању. Таквих планова није било. Леп авион, добар ауто, али веома скуп. Стога сматрамо да смо се при избору питања „цена-квалитет“ до сада определили за авион Су-30СМ”, рекао је заменик главног команданта ПВО Казахстана за наоружање – начелник главног одељења за наоружање пуковник Ержан Нилдибајев.

Раније је француска штампа објавила да Dassault Aviation планира да испоручи своје авионе у две „централноазијске земље” и да је у преговорима у вези са тим. Поред тога, француски лидер Емануел Макрон је недавно посетио Узбекистан и Казахстан како би наводно погурао питање борбених авиона. Према речима Француза, Астана је желела да набави две ескадриле француских ловаца, тачније, 24 авиона.

Напоменимо да се исте информације о наводним плановима за куповину борбених авиона Rafale шире и у вези са Узбекистаном.

0 коментара на “КАЗАХСТАН ДЕМАНТУЈЕ ОДЛУКУ О НАБАВЦИ АВИОНА RAFALE

  1. Iskreno za nabavku i eksploataciju aviona Rafale, u punom obimu, i sa svim mogucnostima, to su Arapske zemlje, bezobrazno bogate, ili zemlje ekonomski mocne u sklopu NATO sistema i td. Tipa zemlje kao Hrvacka ili jos dalje Srbija ,za njih Rafal predstavlja veliko opterecenje za vojni budzet od nabavke vazduhoplova pa tokom redovne eksploatacije, to je preskupo. Postoje puno jeftinija resenja, sa priblizno istim efektom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *